„Meg kell mutatni a fiataloknak, mitől szabadultunk meg a kommunizmus bukásával”

"Meg kell mutatni a fiataloknak, mitől szabadultunk meg a kommunizmus bukásával"

Negyedszázaddal a kommunizmus megdöntése után meg kell mutatni a fiataloknak, hogy mi ért véget, mitől szabadultunk meg – mondta egy pénteki budapesti rendezvényen Schmidt Mária történész, a Terror Háza Múzeum alapító főigazgatója.

A múzeum által tavaly kiírt filmpályázat díjátadó ünnepségén a főigazgató arról beszélt, nem engedhető meg, hogy huszonöt év elteltével eltagadják, a térség minden államában hatalmas tömegmozgalmak buktatták meg ˝a szabadsághiányos rendszert˝.

Mint mondta, a kommunizmus bukása nem csupán megdöntői, hanem az egész régió sikere volt. Hozzátette, azt is fel kell eleveníteni az emlékezések sorában, hová jutottunk el e negyedszázad alatt. 

Egy albán fiatal nyerte a Terror Háza Múzeum video versenyét, amelyre az elnyomás, a kommunizmus és a szabadság témakörében lehetett legfeljebb egyperces kisfilmmel pályázni. Edizano Gjini munkáját a zsűri nemcsak témaválasztása, az albániai kommunista titkos bunker bemutatása és látványvilága miatt díjazta, hanem azért is, mert bemutatja a kommunizmus alóli felszabadulás örömét. 

A győztes az MTI-nek elmondta: hazájában máig ható, de elhallgatott téma, hogy mi történt az országban a kommunizmus évtizedei alatt.

Az albánok megtanulták, miként lehet, ha szenvedve is, de túlélni, és ez a tapasztalat máig benne maradt a köztudatban, gátolva például, hogy kiálljanak jogaikért - mondta.

A második díjat az Egyesült Államokban élő magyar származású Bertalan Gitti kapta, aki személyes történeten keresztül mutatott be szabadságharcos hősöket. A szintén albán harmadik helyezett, Faton Islami egy fiatalok által eljátszott jelenetben ábrázolja plasztikusan a diktatúra működését, mutatja be a zsarnokság irracionális természetét.

A Terror Háza Múzeum korábbi közlése szerint mintegy száz, köztük hat magyar alkotótól származó pályamű érkezett a pályázatra.

(Forrás: MTI) 

Vissza