"Kína nyugati irányba tart"

"Kína nyugati irányba tart"

A világgazdaság egyik legdinamikusabb szereplőjének számító Kína „nyugatosodásáról” tartott előadást Merre tart Kína? címmel Francesco Sisci, a Pekingi Egyetem olasz származású professzora az Eötvös József nevét viselő előadássorozaton.

Az egyik legnemesebb törekvés meghaladni a régi beidegződéseinket, továbbá új nézőpontok, új megközelítési kísérletek segítségével esélyt kapni arra, hogy szembenézhessünk az előttünk álló új évszázad próbatételeivel – idézte az előadássorozat névadójául választott egykori magyar bárót, Eötvös Józsefet Schmidt Mária, a Terror Háza Múzeum főigazgatója a Várkert Bazárban. A XXI. Század Intézet és a Szövetség a Polgári Magyarországért Alapítvány által életre hívott program célja, hogy neves hazai és külföldi gondolkodók segítsenek a világban végbemenő gyors változások értelmezésében. Így esett a választás első alkalommal a Pekingi Egyetem olasz származású professzorára, Francesco Siscire.

A professzor előadásában tehát arra kereste a választ, merre tart Kína a 21. században. A mai dinamikus, világra nyitott Kínát összehasonlítva a 25 évvel ezelőtti, fejletlen és „lapos” elődjével, a professzor egyszerű választ ad az előadás címében lebegő kérdésre: Kína nyugatra tart. Francesco Sisci felhívta a figyelmet, Kína gazdasági és politikai hatalma hamarosan nagyobbá válhat, mint az egész nyugati világé, akkor viszont a Nyugatnak kell megérteni a „frissen nyugatosodott kínai kultúra alapvető sajátosságait”. „Ez valószínűleg gyökereiben rengeti majd meg a nyugati kultúrát”, éppúgy, ahogy a nyugatosodás rengette meg Kínát – tette hozzá.

Tóth Loretta

Vissza