Támogatást kér a XX. és XXI. Századi Intézet

Szokatlan bejelentést tett tegnap az oktatási és kulturális tárca vezetője - három történeti kutatóintézet igazgatójának jelenlétében. Hiller István arról biztosította vendégeit és a megjelent újságírókat: a bizalmatlanság falát áttörve politika elé viszi azt az igényt, hogy mindegyik kutatóintézet, közhasznú kulturális szervezetként állami támogatást kapjon.

A bejelentés jellemzi a hazai állapotokat, különösen az előzmények alapján. Mert az ´56-os Intézet, a Politikatörténeti Intézet, valamint a Közép- és Kelet-európai Történelem és Társadalom Kutatásáért Közalapítványhoz tartozó XX. és XXI. Századi Intézet köztámogatása ellentétesen alakult a különböző színezetű kormányzatok idején. A Fidesz kormányzat parlamenti többsége az előző két kutatóintézetet, az MSZP-SZDSZ-kormányé az utóbbi kettőt mellőzte a költségvetési listáról.

Több mint három hete a XX. és XXI. Századi Intézetet vezető Schmidt Mária nyílt levélben fordult Hiller miniszterhez, méltánytalannak nevezve az 1998-2002 közötti és az azóta követett gyakorlatot egyaránt. Hiller tegnapi, főigazgatókkal - Schmidt Mária mellett Rainer M. Jánossal és Földes Györggyel - folytatott megbeszélése után kijelentette: ha egy kortárs történeti kutatóintézet közfeladatot lát el, jogos az igénye állami támogatásra. Függetlenül attól, mely tudományos, eszmei irányzatot vall magáénak.

Ennek érdekében a miniszter megteszi az első lépést, ha az érintett főigazgatók levélben részletezik igényeiket. Érdeklődésünkre az érintettek elmondták, jelenleg az ´56-os Intézet 160, a Politikatörténeti Intézet és annak levéltára 250 milliós támogatást kap. Schmidt Mária intézetei csak eseti hazai és külföldi (magán)támogatásokból működnek. (V. Gy.)

 

Vissza