Hiller kinyújtotta a kezét Schmidt Mária felé

Hiller István miniszter az ősz kezdetéig várja az 56-os Intézet, a XX. Század Intézet, a XXI. Század Intézet és a Politikatörténeti Intézet főigazgatói által elkészített kutatási és fejlesztési terveket, amelyeket a kormányzattal is megismertet.

Az oktatási és kulturális tárca vezetője ezt annak kapcsán mondta hétfői, az intézetek vezetőinek jelenlétében tartott budapesti sajtótájékoztatóján, hogy jövőre lesz a rendszerváltás és a harmadik Magyar Köztársaság kikiáltásának 20. évfordulója, amelyek megünneplésére, illetve a megemlékezésekre az említett intézmények jelentős előkészületeket folytatnak.

Hiller István közölte, a húszéves távlat ahhoz is hozzájárulhat, hogy a magyar történetírásban érdemes legyen "új lapot nyitni".Beszámolt arról, hogy az intézményvezetőkkel folytatott, tea melletti beszélgetésen -, amelynek eddig nem volt hagyománya - felajánlotta a kormányzat segítségét a tudományos kutatómunka mind nagyobb anyagi biztonságának megteremtéséhez.

Úgy fogalmazott, "a miniszter kinyújtott kezét el lehet ütni vagy meg lehet szorítani," de ahhoz, hogy a tudományos szféra és a tárca egymással szót értsen, intenzíven kell beszélgetni.

Bizakodnak

Schmidt Mária, a XX. Század Intézet és a XXI. Század Intézet főigazgatója bizakodásáról adott hangot, hogy a jelenkor-történeti kutatásokat új alapokra tudják helyezni a rendszerváltozás huszadik évfordulója után.

Földes György, a Politikatörténeti Intézet főigazgatója kijelentette: intézetük a "nemzeti önismeret szolgálatában akar hosszú távon állni".

Rainer M. János, az 56-os Intézet főigazgatója utalt arra, hogy a különböző szakmai szervezetek korábban is élénk párbeszédet folytattak, amelynek során kiderült: nincs mindenki által elfogadott, kanonizált módszer, így minden kutatási irányzatnak van létjogosultsága.

Vissza