Sarkozy végső győzelmét valószínűsítik a szakértők

Az egók csatája, külpolitikai koncepciótlanság és diabolizált Sarkozy – néhány vélemény a francia kampányhajráról a XXI. Század Intézet által szervezett háttérbeszélgetésen.

Egyetlen meglepetés lehet az elnökválasztáson, mégpedig, ha nem Nicolas Sarkozy lesz Franciaország következő államfője - fejtegette Thomas Schreiber politológus a rendezvényen. A magyar származású, Franciaországban élő külpolitikai szakíró Sarkozy és Ségolene Royal továbblépését valószínűsítette a második fordulóba. Ahhoz azonban, hogy ott Royal nyerjen, a Bayrou-szavazók háromnegyedének át kellene szavaznia balra, ami szerinte nem valószínű.

A beszélgetésen szintén részt vevő Granasztói György történész nem lát nagy különbséget a jelöltek kampánya között. "A centrum irányába próbálják megfogalmazni programjukat, átfedések és árnyalatnyi különbségek jellemzik az elképzeléseket. A kampányt viszont egyértelműen Sarkozy uralja" - mondta Granasztói. Az elnökválasztás olyan szerinte, mintha referendumot tartanának Nicolas Sarkozyről. A helyzet azonban kontraproduktív is lehet, sok a személyeskedés, a viták középpontjában leginkább Sarkozy áll. Szinte diabolizálják a konzervatív jelöltet, s mindez nagyon emlékeztet a magyarországi kampányra.

Bár a tanácskozásnak a "Magyar kézbe kerül-e az Elysée-palota?" mottót adták, a jelen lévők gyorsan lehűtötték a Sarkozy magyar gyökerei miatti túlzott hazai várakozásokat.

"Kevert vérű francia" - idézte Sarkozy származásával kapcsolatban hangoztatott álláspontját Thomas Schreiber. Hangsúlyozta: Franciaországban nem tesznek különbséget az állampolgárság és a nemzetiség között. Aki állampolgár, az francia. "Tavaly meg akartam hívni az október 23-i ünnepségekre, de nem válaszolt a felkérésre" - mesélte Schreiber. Szerinte Sarkozyt nem érdekli jobban Magyarország, mint a térség többi állama. "Sarkozyt egyébként is csak Sarkozy érdekli" - tette hozzá fanyarul Schreiber.

A résztvevők egyetértettek abban, hogy a háttérben azért kissé más a helyzet. A beszélgetést moderáló Rockenbauer Zoltán saját sztoriját hozta fel példaként. A volt kultuszminiszter évekkel ezelőtt Orbán Viktor társaságában látogatta végig a vezető francia politikusokat. "Amikor beléptünk Sarkozyhez - mesélte -, széles mosollyal és pukkanó pezsgővel fogadott minket."

A kampány a személyiségek, az egók harca is - mondta Granasztói György. Ségolene Royalt és Nicolas Sarkozyt is egyfajta reváns mozgatja. Sarkozyt az apjával szembeni, aki gyerekkorában megintette: ezzel a névvel és ilyen tanulmányi eredménnyel semmire sem viszi Franciaországban, míg Royalt a gyermekeinek apjával, François Hollande-dal szembeni ellenszenv, ő ugyanis a Francia Szocialista Párt elnöke.

Ezen a ponton vita alakult ki, hogy Hollande és Royal összeházasodtak-e, Schreiber szerint nem. Éppen ezért fattyúzta le Le Pen a kampányban Royal gyermekeit, mondván, miképp lehet olyan ember Franciaország első embere, akinek házasságon kívüli gyerekei vannak.

A személyeskedés mellett a külpolitikai témák mellőzése is jellemző a kampányra, és a jelöltek ilyen irányú érdeklődése is hiányzik - értettek egyet a jelenlévők.

"Május 6-án este nyolc órakor olyan elnöke lesz Franciaországnak, aki lehet, hogy nem tud majd választani a külpolitikai alternatívák közül - vélekedett Schreiber. - Az azonban bizonyos, hogy bárki nyerjen is, Franciaországban új korszak kezdődik: nem a múltba tekintés, hanem az új jövő keresése lesz a feladat" - tette hozzá a politológus.
 
Janzsó Viktor

Vissza