Hírek reggel

Az Info Rádió műsorából

Mv.: - A Századvég Alapítvány elnöke szerint az első fordulóban sok helyen lehet érvényes és eredményes a választás, és ez az egész voksolás kimenetelét eldöntheti. Stumpf István XXI. Század Intézet kerekasztal beszélgetésén elmondta: a két nagy párt a 2002-es szavazóinak csaknem kétharmadát meg tudta tartani.
Windish Judit összefoglalója.
 
R.: - A saját bázis mozgósítása döntheti el a választást a Századvég Alapítvány elnöke szerint. Stumpf István elmondta: a két nagy párt a 2002-es szavazóinak körülbelül 74-75 százalékát meg tudta tartani.
 
Stumpf István elnök: - Az látható, hogyha megnézzük, hogy mennyi a bizonytalanok körébe áramlott a 2002-es szavazóból, az jól látható, hogy a Fidesznél egy olyan 14-15 százalék, és a szocialistáknál is van egy 16-17 százalék és szerintem ezért zajlik a küzdelem. Akik már egyszer identifikálták magukat a párthoz, mondjuk 2002-ben, azok közül mennyit tud visszahozni az adott párt. Bár a számok alapján nem lehetne ilyen típusú következtetést mondani, de elsősorban a saját tábor mozgósítóképessége okán ma úgy látom, hogy a választások napi történetben a Fidesznek vannak olyan tartalékai, amelyek nagyobbak, mint a szocialistáké, és ezek valószínűleg a választás napján, ha jól van szervezve a történet, érvényesülni tudnak.
 
R.: - Stumpf István szerint az első fordulóban sok helyen lehet érvényes és eredményes a választás.
 
Stumpf István elnök: - Hogy ez elérheti-e, több lesz-e, mint a fele, az egy fontos kérdés, de még fontosabb kérdés, hogy ezek között milyen arányban lesz fideszes és szocialista. Hogyha 80-90 százalékban valamely pártnak a jelöltjei nyernek, akkor az szerintem az első fordulóban eldönti a választást, mert minden bizonnyal ez csak úgy mehet végbe, hogyha a listán is annak a pártnak listájára sokkal többen szavaznak. Tehát legalább 4-5 százaléka annak a pártnak nyernie kell a listán is, ami pedig egy olyan üzenetet közvetít, hogy itt akkor valójában megvan a győztes, és a győztesre szavazás effektusa tud érvényesülni a második fordulóban. Ha ez azzal is párosul, hogy csak két párt jut be a parlamentbe és mondjuk az SZDSZ kiesik és az MDF sem tud bekerülni, akkor egy nagyon érdekes helyzet lesz. Akkor valóban egy nagyon rendkívüli választási eredménnyel nézhetünk szembe. Ennek most ugye nehéz megmondani a valószínűségét, de akkor valószínűleg egyfajta földcsuszamlás, nem várt, egyik oldalra történő nem várt földcsuszamlás is bekövetkezhet.
 
R.: - Stumpf István szerint az MSZP stratégiai érdeke, hogy az SZDSZ bekerüljön a parlamentbe. A Századvég elnöke úgy látja: a kisebbik kormánypárt sorsa azon múlik, hogyan szerepel Budapesten. Windish Judit, Info Rádió, 95.8.

Vissza