Sarlatánság!

Mármint megjósolni az országgyűlési választások eredményét. A közvélemény-kutató cégek abban egyetértettek, hogy a saját tábor mozgósítása, illetve a kispártok szereplése dönti el. A tegnapi konferencián az is elhangzott, hogy akár az első fordulóban is eldőlhet a választások kimenetele.

A XXI. Századi Intézet a közvélemény-kutató cégek első embereinek részvétele mellett rendezett fórumot a 2006-os országgyűlési választások várható kimeneteléről. Jóslásra egyik cég sem vállalkozott, ellenben elismerték: a küzdelem heves, s a két forduló között a kasza is egyenes lehet.
 
Bázis
 
A két nagy párt 1,5-1,5 millió biztos szavazóról indul -jelentette ki Závecz Tibor. A Szonda Ipsos véleménykutatási igazgatója hozzátette: emellett van még 800 ezer szimpatizáns, aki jelenleg még valamiben bizonytalan. Vagy abban, hogy elmegy-e szavazni, vagy abban, hogy kire szavaz majd. A saját tábor mozgósítása mellett ez lehet a döntő az idei választásokon. Ebben Kolosi Tamás egyetértett Záveczzel.
 
A TÁRKI Társadalomkutatási Intézet Rt. elnöke úgy vélekedett, hogy 3,5-4 millió szavazó rendelkezik határozott véleménnyel, s van 1-1,5 millió szavazó, aki majd érzelmi alapon dönt. Hann Endre ugyanakkor azt is hangsúlyozta, hogy jelenlegi méréseik szerint mintegy 10 százalékkal alacsonyabb részvétel várható, mint volt 2002-ben. A Medián Közvélemény és Piackutató Intézet vezetője arról is szólt, hogy miként négy évvel ezelőtt úgy most is a bizonytalan szavazók attitűdjének megbecslése a fő gond.
 
A Medián adatai szerint azonban az elmúlt 2 hónapban radikálisan csökkent azon megkérdezettek száma, aki nem tud, vagy nem akar kedvenc pártot megnevezni. Visszatérve a mozgósításra: Hann
kiemelte, hogy hosszú ideig a Fidesz vezetett a mozgósításban, mostanra azonban az MSZP kiegyenlített. Kolosi hozzátette: a biztos pártválasztók körében korábban enyhe Fidesz fölény volt, a legutóbbi vizsgálatok szerint viszont enyhe MSZP fölény figyelhető meg.
 
Segédcsapatok
 
A nagyok mellett fontos a kispártok, a potenciális partnerek szereplése. Hann kiemelte: az SZDSZ bejutási esélyei kisebbek, mint 2002-ben voltak. Bár a Medián legutóbb hat százalékos támogatást mért a kisebbik kormánypárt támogatottságára, ám elképzelhető, hogy ez kevés lesz. Már abban az esetben, ha még a jelenleginél is jobban kiéleződik a verseny. A cég vezetője szerint a Magyar Demokrata Fórum esetében még ennél is rosszabb a helyzet. Bár a választási küzdelem Orbány-Gyurcsány körül csúcsosodik, az SZDSZ szereplése döntő lehet - fogalmazott Stumpf István. A Századvég Alapítvány elnöke a kisebbik kormánypárt sorsa Budapesten dől majd el. 2002-ben a szavazatok egyharmadát, míg 2004-ben az EP-választásokon a voksok 36 százalékát szerezte meg az SZDSZ a fővárosban, különböző részvételi adatok mellett.
 
Az MSZP szavazói a részvételi hajlandóság szempontjából felajzottabbak, mint az SZDSZ-é -fogalmazott Manchin Róbert. A Gallup Intézet Európai Igazgatója kihangsúlyozta: a fővárosban legutóbb 8 százalékos támogatást mértek a kisebbik kormánypártnak, miközben az úgynevezett billegő körzetekben 1-2 százalékos MSZP fölény mérhető.
 
Kormányváltás
 
Nincs kormányváltó hangulat - mondta Hann. Ugyancsak ebbéli vélekedését osztotta Závecz Tibor is. Ugyanakkor Hann arról is szólt, hogy ennek egyik fő mutatója az ország, és a gazdaság helyzetének megítélése. Ennek mutatója 2002-ben jobb volt, mint most, a szavazók mégis leváltották a Fidesz-kormányt.
 
Závecz az MSZP győzelmére két forgatókönyvet adott, az SZDSZ szereplésének függvényében. Amennyiben az SZDSZ bejut a parlamentbe, akkor az MSZP-nek elegendő megismételnie a 2002-es eredményét, azaz egy 1 százalékos választási győzelem is elegendő a hatalom megtartásához. Ha viszont nem éri el az 5 százalékos küszöböt a kisebbik kormánypárt, akkor már 4-5 százalékos listás győzelem kell az MSZP-nek a folytatáshoz. Stumpf azt is megjegyezte, hogy különleges választás lesz az idei. Nem zárható ki a kétpárti parlament, s az első fordulóban sok minden eldőlhet. Kolosi hasonlóképpen vélekedett. A szakember szerint, míg a 90-es években alig tíz, 2002-ben 40, idén akár 60-100 között is elkelhetnek képviselői helyek egyéniben. Stumpf úgy vélte, hogy akár a választás egésze is eldőlhet az első fordulóban. Igaz ehhez az kell, hogy a képviselői helyek 80 százaléka elkeljen.

Vissza