Közvélemény-kutatók: sok múlik az utolsó napokon

Nehéz előre megítélni a választási eredményeket, sok függ az utolsó napoktól és a közvéleményt mozgósító készségtől - mondták a közvélemény-kutatók, akik kerekasztal-beszélgetést tartottak a XXI. Század Intézetben.

Újabb vizsga előtt a közvélemény-kutatók címmel kerekasztal-beszélgetést tartottak a XXI. Század Intézetben.
 
A közvélemény-kutató intézetek vezetői szerint nehéz előre megítélni a választási eredményeket, sok függ az utolsó napoktól és a közvéleményt mozgósító készségtől. Hahn Endre, a Medián vezetője úgy vélte: nincs erős kormányváltó hangulat, de legutóbb sem volt és mégis kormányváltás volt az eredmény.
 
Kolosi Tamás, a TÁRKI vezetője szerint az utolsó személyes megkérdezések enyhe Fidesz-előnyt mutattak, azóta a telefonkérdésekre enyhe MSZP-fölényt érzékeltek, de a telefonos kérdezések mindig jobbnak mutatták a szocialistákat a múltban is a valóságos eredménynél. Hozzátette: 2002-ben a szocialisták félelemkeltéssel billentették a maguk javára a mérleget, most ezzel nem lehet élni.
 
A gallupos Manchin Róbert szerint a 65 éven felüliek között a szocialisták, a 45 éven aluliak közt a Fidesz látszik erősebbnek.
 
Kolosi Tamás és Stumpf István szerint két-három százalékos Fidesz-előny lehetséges.
 
(Magyar Rádió)

Vissza