A mozgósítás dönthet

Nincs kormányváltó hangulat, a választások kimenetelét nem lehet előre látni, a győzelmet az a párt szerezheti meg, amelyik jobban tud mozgósítani az utolsó napokban - állították egybehangzóan az is mert közvélemény-kutató cégek vezetői tegnap azon kerekasztal-beszélgetésen, amelyet a XXI. Század Intézetben rendeztek. A szakemberek alacsonyabb részvételt várnak az áprilisi országgyűlési választásokon, mint négy éve.

Nincs igazán kormányváltó hangulat Hann Endre, a Medián ügyvezető igazgatója szerint. Ugyanakkor felhívta a figyelmet arra, hogy nem elég a két nagy párt versenyfutását mérni, mert a kis pártok bejutása, illetve kiesése a parlamentből meghatározó le het. Az SZPSZ esélyeit "egy hajszállal" kisebbnek tartja, mint 2002-ben, míg az MDF-ről azt mondta: nem lát olyan áttörést, ami a bejutási esélyeit növelné. Kolosi Tamás, a Tárki vezetője szerint négy évvel ezelőtt az M.SZ1´ azzal nyerte meg a választást, hogy az utolsó napokban sikerült egymillió embert mozgósítania. Közölte, hogy cége a teljes népesség körében 28-28 százalékos "patthelyzetet" mért. Szerinte az döntheti el a választást, hogy az első forduló előtt melyik párt tudja jobban megszólítani az "érzelmi szavazók" 1 -1,5 milliós táborát.
 
Manchin Róberl, a Gallup vezetője szerint az. MSZ1´ Budapesten december óta egyre több támogatót tudhat maga inogott. A Fidesz a 45 év alattiaknál, míg az MSZP a 65 év felettieknél egyértelműen vezet; a két korcsoport közöttieknél aránylag kiegyenlített a verseny. Közölte, méréseik szerint Gyurcsány Ferenc a nők körében jelentősen vezet, míg a férfiaknál kisebb arányban. Az MSZP-s tábor sokkal "felajzottabb", ennek ellenére 2-3 százalékos Fidesz győzelmet prognosztizált a Gallup vezetője.
 
Stumpf István, a Századvég vezetője is egyetértett abban, hogy ha továbbra is a két nagyobbik párt vezetője dominál a kampányban, akkor kétpárti lesz a parlament.      Gyurcsány Ferenc
megpecsételheti az SZDSZ sorsát - mondta, utalva arra, hogy a kormányfőnek a nők körében erős a támogatottsága. Szerinte a Fidesznek nagyobb tartalékai vannak.
 
Závccz Tibor a Szonda Ipsos képviseletében elmondta: a megkérdezettek 80 százaléka fej fej melletti eredményt vár, ugyanakkor az emberek többségében nincs kormányváltó hangulat.
 
VÉLETLEN? Egy magát bennfentesnek nevező ismeretlen levelében azt írta az egyik internetes fórumra, hogy a szocialista miniszterei nők jelölt a Szonda Ipsosszal készítteteti egy saját felmérést, de mivel az országosan négyszázalékos Fidesz-előnyt jelzett, letiltotta megjelentetését. A levélben az áll: Gyurcsány Ferencnek világosan kielemezték, csak akkor marad a koalíció, ha bejül az SZDSZ, és az MSZP megveri a Fideszt. A Szonda Ipsos egyik vezetője csütörtökön megjelenő kutatásukból idézve a kerekasztal beszélgetésen azt mondta: az MSZP az SZDSZ kiesésével csak akkor nyerheti meg a választást, ha 4 5 százalékkal megveri a Fideszt. Ha pedig bejut az SZDSZ, akkor elég egy százalékkal több szavazatot szereznie. Závecz Tibor az ügy kapcsán véletlen egybeesésről beszélt, szerinte kizárt, hogy Gyurcsány Ferenc már hozzájutott volna az eredményékhez.

Vissza