Kormányváltó hangulat van?

Közvéleménykutatók konferenciája: alacsonyabb részvételt várnak az idén, mint négy éve

Alacsonyabb részvételt várnak az áprilisi országgyűlési választásokon a nagyobb közvélemény-kutató cégek felméréseik alapján, mint négy évvel korábban, amikor 70 százalék felett volt a szavazók aránya. A Medián, a TÁRKI, a Gallup, a Századvég valamint a Szonda Ipsos vezetői a XXI. Század Intézetben beszélgettek a parlamenti választások várható eredményeiről.
 
Hann Endre, a Medián ügyvezető igazgatója és Závecz Tibor (Szonda Ipsos) szerint sincs igazán kormányváltó hangulat. Hann ugyanakkor arra hívta fel a figyelmet, hogy nem elég a két nagy párt versenyfutását mérni, mert a kis pártok bejutása, illetve kiesése a parlamentből meghatározó lehet.
 
Kolosi Tamás, a TÁRKI vezetője szerint a pártszimpátia mérését nem szabad összekeverni a választási részvétel kérdésével. Álláspontja szerint az döntheti el a választást, hogy az első forduló előtt melyik párt tudja jobban megszólítani az "érzelmi szavazók" 1-1,5 milliós táborát.
 
Manchin Róbert, a Gallup vezetője szerint az MSZP Budapesten december óta egyre több támogatót tudhat maga mögött. A Fidesz a 45 alattiaknál, míg az MSZP a 65 év felettieknél egyértelműen vezet; a két korcsoport közöttieknél aránylag kiegyenlített a verseny. Az MSZP-s tábor sokkal "felajzottabb", ennek ellenére 2-3 százalékos Fidesz győzelem várható.
 
Stumpf István, a Századvég vezetője is egyetértett abban, hogy ha a két nagyobbik párt vezetője dominál továbbra is a kampányban, akkor kétpárti lesz a parlament. Nem a bizonytalanok, hanem a "saját tábor" mozgósításának képessége dönti majd el a választást - közölte, utalva a vasárnapi, a Fidesz 20 százalékos győzelmét hozó szentendrei időközi polgármester-választásra. (MTI)

Vissza