Közvélemény-kutatók: az SZDSZ-en múlik a választás

Alacsonyabb részvételt várnak az áprilisi országgyűlési választásokon a nagyobb közvélemény-kutató cégek, mint négy évvel korábban, amikor 70 százalék felett volt a szavazók aránya. A Medián, a Tárki, a Gallup, a Századvég és a Szonda Ipsos vezetői a XXI. Század Intézetben ismertették álláspontjukat a választásokról.

Hann Endre, a Medián ügyvezető igazgatója és Závecz Tibor, a Szonda Ipsos vezetője úgy vélekedett, hogy nincs kormányváltó hangulat az országban. Manchin Róbert, a Gallup vezetője Fidesz-győzelmet prognosztizált, és Stumpf István, a Századvég Alapítvány elnöke is úgy vélte: a Fidesznek nagyobbak a tartalékai. Kolosi Tamás, a Tárki vezetője szerint az döntheti el a választást, hogy az első forduló előtt melyik párt tudja jobban megszólítani az "érzelmi szavazókat".
 
Medián
 
Hann Endre arra hívta fel a figyelmet, hogy nem elég a két nagy párt versenyfutását mérni, mert a kis pártok bejutása, illetve kiesése a parlamentből meghatározó lehet.
 
Közölte: az SZDSZ esélyeit "egy hajszállal" kisebbnek tartja mint 2002-ben, míg az MDF-ről azt mondta, nem lát olyan áttörést, amely a párt bejutási esélyeit növelné.
 
Tárki
 
Kolosi Tamás szerint négy évvel ezelőtt az MSZP azzal nyerte meg a választást, hogy az utolsó napokban sikerült egymillió embert mozgósítania.
 
Arra hívta fel a figyelmet, hogy a pártszimpátia mérését nem szabad összekeverni a választási részvétel kérdésével.
 
Azt, hogy szeretünk egy tortát, nem jelenti azt, hogy holnap cukrászdába megyünk és meg is esszük - érzékeltette a különbséget.
 
Közölte: a Tárki a teljes népesség körében 28-28 százalékos "patthelyzetet" mért. Megjegyezte: a telefonos felmérések az MSZP számára évek óta kedvezőbbek, mint a szóbeli adatfelvételek, de ennek okát nem tudják megmagyarázni.
 
Álláspontja szerint az döntheti el a választást, hogy az első forduló előtt melyik párt tudja jobban megszólítani az "érzelmi szavazók" 1-1,5 milliós táborát.
 
Gallup
 
Manchin Róbert szerint az MSZP Budapesten december óta egyre több támogatót tudhat maga mögött.
 
A Fidesz a 45 évnél fiatalabbaknál, míg az MSZP a 65 évnél idősebbek körében vezet egyértelműen; a két korcsoport közöttieknél aránylag kiegyenlített a verseny.
 
Közölte: méréseik szerint Gyurcsány Ferenc a nők körében jelentősen vezet Orbán Viktor előtt, a férfiaknál kisebb az előnye.
 
Mintha nem pártok, hanem miniszterelnök-jelöltek közötti kampányról lenne szó - jegyezte meg.
 
Úgy vélte, "veszélyes a biztos szavazókból előre megbecsülni" a választás kimenetelét. Arra is felhívta a figyelmet, hogy a két nagy párt között élesedő harc a kis pártoktól vehet el szavazatokat.
 
Az MSZP-s tábor sokkal "felajzottabb", ennek ellenére 2-3 százalékos Fidesz-győzelmet prognosztizált a Gallup vezetője.
 
Századvég Alapítvány
 
Stumpf István is egyetértett abban, hogy ha a két nagyobbik párt vezetője dominál továbbra is a kampányban, akkor kétpárti lesz a parlament.
 
Gyurcsány Ferenc az SZDSZ sorsát megpecsételheti - mondta, arra utalva, hogy a kormányfőnek a nők körében jelentős a támogatottsága.
 
Nem a bizonytalanok, hanem a "saját tábor" mozgósításának képessége dönti majd el a választást - közölte, emlékeztetve a vasárnapi, a Fidesz 20 százalékos győzelmét hozó szentendrei időközi polgármester-választásra.
 
A Fidesznek nagyobb tartalékai vannak - jegyezte meg.
 
Szonda Ipsos
 
Závecz Tibor elmondta: a megkérdezettek 80 százaléka fej-fej melletti eredményt vár, ugyanakkor az emberek többségében nincs kormányváltó hangulat.
 
Az MSZP akkor nyerheti meg a választást az SZDSZ nélkül, ha a listán 4-5 százalékponttal előzi meg a Fideszt. Ha az SZDSZ bekerül a parlamentbe, akkor elég egy százalékpont előny is. Ez utóbbinak van nagyobb valószínűsége - tette hozzá.

Vissza