Újabb vizsga előtt a közvélemény-kutatók

Újabb vizsga előtt a közvélemény-kutatók címmel kerekasztal-beszélgetést tartottak a XXI. Század Intézetben.

A közvélemény-kutató intézetek vezetői szerint nehéz előre megítélni a választási eredményeket, sok függ az utolsó napoktól és a közvéleményt mozgósító készségtől. Hahn Endre, a Medián vezetője szerint nincs erős kormányváltó hangulat, de legutóbb sem volt és mégis kormányváltás volt az eredmény. Ez most is bekövetkezhet.
 
Kolosi Tamás, a TÁRKI vezetője szerint az utolsó személyes megkérdezések enyhe Fidesz-előnyt mutattak, azóta a telefonkérdésekre enyhe MSZP-fölényt érzékeltek, de a telefonos kérdezések mindig jobbnak mutatták a szocialistákat a múltban is a valóságos eredménynél. Most annyira szétvált a két tábor, hogy jelentős átrendezés aligha lesz. 2002-ben a szocialisták félelemkeltéssel billentették a maguk javára a mérleget, most ezzel nem lehet élni.
 
Kérdés, a kisebbik pártok közül melyik lépi át az öt százalékos küszöböt. Úgy látják, az elmúlt napokban az SZDSZ-esek tábora csökkenni látszik, itt sok függ Budapesttől, de biztosra nem mehet az SZDSZ sem. A gallupos Manchin Róbert szerint a 65 éven felüliek között a szocialisták, a 45 éven aluliak közt a Fidesz látszik erősebbnek.
 
Sok függ a személyiségektől, Orbán Viktortól és Gyurcsány Ferenctől. Gyurcsány a női választók között jobban áll, mint a férfiaknál. Egyik előadó úgy fordította tréfásra, hogy az "öregecskedő feleségek" megbocsátóak, miként Kolosi Tamás, Stumpf István szerint is két-három százalékos Fidesz-előny lehetséges.
  
Bánkúti Gábor

Vissza