Reggeli Krónika

A Kossuth Rádió Reggeli Krónika című műsorából

Helybenjárás. A Medgyessy-Gyurcsány kormány három éve. Ez volt a címe és a fő témája a XXI   Százai. Intézetének tegnap esti rendezvényének.
 
Nagy Katalin a kormányértékelő beszélgetés két résztvevőjét kérte mikrofonhoz. Az államszervezet reformjáról Sárközi Tamás jogászprofesszor, a gazdaságról Csaba László közgazdász mondta el gondolatait.
 
Rip: - Sárközi Tamás professzor úr úgy fogalmazott, hogy a helyzetet talán úgy lehetne jellemezni, hogy derűlátóan kedvezőtlen, ez mit jelent?
 
Sárközi Tamás: - Ez az én főnökömtől származik, ez azt jelenti, hogy sok a hiba, még maga a helyzet nem jó, ugyanakkor már látszik a fény az alagútban, tehát a derűlátó azt jelenti, hogy alapvetően megtörtént annak a felmérése, hogy az államszervezet viszonylagos hatékonytalansága, miből származik, mi ennek az okai, tudjuk, hova kell beépíteni a fékeket, tudjuk, hol kell modernizálni és ennek következtében erre reális esélyünk van arra, hogy a választások után, egy új kormányzati periódusban modernizálni tudjuk a kormányzati szervezeti rendszert. Az államot, a vízfejet le kell építeni, hogy egy kevésbé tagolt államszervezet kell, hogy a környezethez egy jobban alkalmazkodó, az európai unió kormányzati rendszerével könnyebben kapcsolatot tartó, a magyar gazdaságot jobban tehermentesítő és ezáltal a magyar vállalkozásoknak a nemzetközi versenyképességét növelő, államszerkezet kell. Ebben egyet kell érteni, mert ellenkező esetben ez a reform nem nagyon megvalósítható.
 
Rip: - Aki hatalom van, annak kell kezdeményezni egy ilyen megegyezést?
 
Sárközi Tamás: - Először egy szakértői alapanyag kell, én úgy látom, hogy azok, akik értenek például az én témámhoz a kormányzati szervezetrendszerhez, azok között ugye alapvetően az egyetértés megvan, tehát ha megkérdezi Stumpf Istvánt, Martonyi Jánost vagy Matolcsi Györgyöt és megkérdez engem, lehet, hogy egyes részletekben vitatkozni fogunk, de alapvetően az egyetértés megvan, tehát nyilvánvaló, hogy annak kell cselekednie, aki kormányon van, és annak kell megkérdeznie az ellenzéket, hogy milyen határig tudja támogatni az elképzeléseit. De senkinek nem esik le az aranygyűrű az ujjáról, ha ezt az ellenzék kezdeményezi, korszerű, hatékony közigazgatás, korszerű, hatékony kormányzati tevékenység, a politikai gyűlölködésnek közepette nem lehetséges, ezt nem én mondom, hanem nemzetközileg is mutatják, hogy komolyabb közigazgatási reformot csak egy minimális egyetértés esetében lehet végrehajtani. Félreértés ne essék, politikai vetélkedés, politikai vita, politikai küzdelemnek lennie kell, de bizonyos alapvető kérdésekben feltétlenül szükséges az, hogy a cselekvésnek ne legyen ilyen hihetetlen politikai akadályai, mert ez elbizonytalanítja a közigazgatást. Tehát a közigazgatás cselekvőképességét, gyakorlatilag megsemmisíti, tehát én is úgy gondolom, hogy erre kéne törekedni.
 
Rip: - Csaba László közgazdász azt mondta, hogy egyetért a pénzügyminiszterrel abban, hogy megvan a magyar gazdaságban a lehetőség arra, hogy 2010-ben csatlakozzunk, de?
 
Csaba László: - De ezt a lehetőséget kihasználjuk ahhoz a gazdaságról való őszinte beszédre lenne szükség, valós adatok alapján, reálisan kialakított várakozások alapján, és én azt gondolom, hogy legrosszabb esetben még egy pótköltségvetéssel is, akár már ebben az évben. Abban nem értek egyet a pénzügyminiszter úrral, hogyha ezt soron kívüli tárgyalásra veszik, akkor ez december 31-ig tart ennek az általános vitája, hát már az idén, de mindenképpen a jövő évben azon el kellene gondolkodni, hogy ez nem tartható, ami a jövő évi költségvetési tervezetben benne van, hogy az ideihez képest egy százalékponttal nőnek a kiadások, egy százalék ponttal kevesebb a bevétel, már a tervezés fázisában, azaz abszolút nincs összhangban a konvergencia programmal az az abszolút nincs összhangban a gazdaság teljesítőképességével, és az ország érdekeivel, ezt mindenképpen a jövő év folyamán módosítani kell és ha tudjuk, akár már módosíthatnánk most is a jövő évi költségvetést annak tudatában, hogy valószínűleg még egyszer kell módosítani.
 
Rip: - Mi a veszélye a lebegtetésnek?
 
Csaba László: - óriási veszélye van, mert ez pénzügyi krízist válthat ki. Magyarországnak az adósságállománya 2000-2006 között a mai előrejelzések szerint megháromszorozódhat, az árfolyam erősödik, miközben az államháztartás hiánya nagy, ez a latin-amerikai típusú valutválságnak az esélyét növeli, és ahogy pénzügyminiszter úr helyesen mondta itt a bajban nem vagyunk egyedül, a lengyelek, a csehek, a szlovákok, a románok hasonlóképpen gyengén teljesítenek, és mert hogy ez egy általános trendnek a része, hogy gyengül a tőzsde, de erősödik a forint, a lakosság eladósodik, az állam eladósodik, devizában így a kockázata hihetetlenül megnő és ez bizony kihívhatja a pénzpiacoknak a türelmetlenségét, én ezt nem jelzem előre, hogy be fog következni, mert nem kell, hogy bekövetkezzen, de nem lennék meglepve azon sem, hogyha egy kedvezőtlen fordulat mellett, lélektani okok miatt, fundamentális okok miatt, alapvető hiba nélkül is
bekövetkezne.
 
Rip: - Az olaj ára befolyásolja vajon azt, hogy hogyan alakul itt a makrogazdaság?
 
Csaba László: - Feltétlenül befolyásolja, magas és a jelenleginél még további növekvő olajárakra kell számítani, mert a kitermelés bizonytalan, a szállítók nagyon sokfélét és szinte minden termelő ország bizonytalan, még az Egyesült Államok is a hurrikán miatt, Kína, India igénye nagy a termelés nem jő olyan ütemben, tehát az idegesség, a bizonytalanság, terrorfenyegetettség fölfelé hajtja az olajárát, azért én nem várok jelentős áttörést az inflációban sem, mint amire a kormány és a Nemzeti Bank a jövő évben számít.
 
Rip: - Tehát nem lesz két százalék?
 
Csaba László: - Én nem gondolom, hogy a két százalék az komolyan vehető.
 
Rip: - Ugye, és akkor ráadásul még a magyar tőzsde sem szárnyal mostanában?
 
Csaba László: - A magyar tőzsdében egyelőre úgy gondolom, hogy túlértékeltek a papírok, tehát bizonyos fajta korrekció elkerülhetetlen, de hát talán túl gyorsan történnek ezek a dolgok, oda kellene erre figyelni, mert fontos jelzés, igaz, hogy nem az emberek tömegének életét érinti, de érintheti, mert ha a tőzsde bedől, akkor azért ez a kis középvállalkozásokat, meg az állami foglalkoztatottakat, sem fogja érintetlenül hagyni.
 
Sárközi Tamás jogászprofesszorral és Csaba László közgazdásszal beszélgetett Nagy Katalin.

Vissza