Hírek

Az Info Rádió műsorából

v.: - A XXI. Század Intézet a Medgyessy-Gyurcsány kormány három évének értékeléséről tartott vitaestet. A kormányzati közigazgatási rendszerről Stumpf István volt kancelláriaminiszter és Sárközi Tamás, a közigazgatási reformért felelős kormánymegbízott vitázott. Benyó Rita tudósítása.
 
R.: - Stumfp István volt kancelláriaminiszter úgy vélte: azzal, hogy a ciklus közepén miniszterelnökcsere történt, a koalíciós pártok függetleníteni akarták magukat a Medgyessy-kormány tevékenységétől.
 
Stumfp István volt kancelláriaminiszter: - A szocialisták kitalálták, hogy érdemes ígérni fűt-fát a választási kampányban, aztán hogyha ezt nem sikerül megvalósítani, vagy emiatt olyan vágányra kerül az ország, amelyről nagyon nehéz letérni, vagy legalábbis sikeresen megnyerni a következő választást, akkor félúton le kell cserélni azt aki fűt-fát ígért, helyére kell tenni egy fiatal titánt és azt mondani, hogy nem sok közünk van az előző időszakhoz, egy más kormányprogramot hirdetni, és egy más kormányzati stílust bevezetni. Nem tudom, hogy ez tudatos volt-e. Sokan úgy gondolják, akik hajlamosak az összeesküvés elméletre, hogy ez már a 2002-es kormányzás átvételekor egy végiggondolt forgatókönyv volt. Én nem így gondolom. Én úgy gondolom, hogy az események hozták ezt a történetet így.
 
R.: - A volt kancelláriaminiszter az elmúlt három év közigazgatási rendszerét értékelve úgy vélte: bár a szocialisták folymatosan bírálták az Orbán-kormányt, hogy túlzott hatalmat biztosít a miniszterelnöknek, éppen ők teljesítették ki az egy kézben koncentrálódó kormányzást.
 
Stumfp István volt kancelláriaminiszter: - Korábban a fiskális hatalmat és logikát, amely a Pénzügyminisztériumba koncentrálta az erőt és a kormányzásnak a lényegét, azt az új miniszterelnök, Gyurcsány Ferenc visszavette a Miniszterelnöki Hivatalba, és azon belül is a miniszterelnöki kabinetbe. Gyakorlatilag a kormány többi tagja teljes mértékben elszürkült a kormányfő mellett. Saját maga választott maga köré egy olyan hálózatot, amelyen keresztül irányította a pártot és a kormányt.
 
R.: - Sárközi Tamás jogászprofesszor elmondta: szakértői szinten elkészült a közigazgatási reform. A probléma az, hogy a politikai légkör miatt nem valósítják meg.
 
Stumfp István volt kancelláriaminiszter: - Tehát azért azt mondani, hogy itt nincs semmi, azért az túlzás. Az igaz, hogy nem lett végrehajtva. (nevetés) Igen, igen. Na de miért nem lett végrehajtva? Mert mind a kettő a másikat nézi. Ugye, az egyik azt mondja, hogy Ho-ho-ho-hó, azt akarják, hogy mi csináljuk meg. Ugye, ez vérrel, áldozattal jár, tehát felhasználják ellenünk a választási harcba.
 
R.: - Sárközi Tamás úgy vélte: a kormányzati reform, amely nyolc éve várat magára, öt-tíz éven belül valósulhat meg.

Vissza