Hírek

Az Infó Rádió műsorából

Mv.: - A magyar gazdaság képes arra, hogy 2010-től az euró váljon fizetőeszközzé - mondta Veres János pénzügyminiszter a XXI. század   Intézet tegnapi rendezvényén, amelyen a Medgyessy-Gyurcsány kormány három évét értékelték. Csaba László közgazdász, a pénzügyminiszter vitapartnere úgy vélte: a gazdaság képes lenne ugyan az euró 2010-es bevezetésére, de a gazdaságpolitika nem ezt a célt szolgálja. Benyó Rita összefoglalója.
 
R.: - Veres János pénzügyminiszter a 2003 nyarától tartó időszak gazdasági sikerének azt tartotta, hogy sikerült a hazai gazdaság pályáját átállítani a beruházás és exportnövekedés vezérelt GDP-bővülésre. A pénzügyminiszter kiemelte: a 2006-ra beterjesztett költségvetés megfelelő hiánycsökkentést tartalmaz ahhoz, hogy a következő évben négy százalékos legyen a GDP bővülése. Veres János úgy vélte: a költségvetési hiány ha túl nagy, kockázatot jelenthet, de önmagában nem végletes.
 
Veres János pénzügyminiszter: - Magyarországnak az az alapvető érdeke, hogy növekedésben azt a pályát Magyarország maximálisan kihasználja, ami a felzárkózó gazdaságok közül Magyarországnak, mint lehetőség adott, nevezetesen: minél gyorsabban tudjunk az Európai Unió átlagához, vagy az Európai Unió fejlettebb országaihoz felzárkózni. Önmagában az, hogy hiánya van egy ország
költségvetésének, ez még egyszer ebben a felzárkózó szakaszban, csakúgy, mint a két-három százalék közötti infláció, azt én nem nevezném végletesnek. Természetesen hogyha ennek a nagysága elfogadhatatlan, vagy ha túlságosan sok és hosszú időszakon keresztül ismétlődik, akkor ez jelent kockázatokat.
 
R.: - A rendezvényen Csaba László.a Közép-Európai Egyetem professzora Veres János szavaira reagálva elmondta: A gazdasági növekedést nem lehet hiánynöveléssel elérni.
 
Csaba László közgazdász, egyetemi tanár: - Egyetértek azzal a gondolattal is, hogy Magyarországnak a legfőbb feladata, hogy gyorsabban növekedjék, mint az unió átlaga. És ezzel kapcsolatban egy rossz hírem van, hogy ez nem áll fönn, hogy ahhoz nagy költségvetési deficiteket kellene fenntartani. Az elmúlt negyedszázadban nincs olyan ország, amelyik úgy zárkózott volna föl, hogy először csinált egy marha nagy államháztartási hiányt, ezzel begerjesztette a gazdaságot ugye, örültek neki, hogy nő az államháztartás hiánya, a deficit fölfut... Lehet ilyen modelleket csinálni, de ez zárt gazdaságra vonatkozik. Teljesen irreleváns!
 
R.: - Csaba LÁszló az államháztartás helyzete, az ikerdeficit miatt felvetette egy esetleges pótköltségvetés lehetőségét is. Veres János ezzel szemben úgy vélte: nem kell pótköltségvetés, a 2006. évre beterjesztett büdzsében az 1,4 százalékosra tervezett államháztartási hiánycsökkentés elegendő ahhoz, hogy 2008-ra az ország teljesítse az euró bevezetésének kritériumait.

Vissza