Konferenciákon döntetlen

Alig egy napon belül két helyen is figyelemre méltó körben értékelték a Gyurcsány-kormány tevékenységét. Szerdán a baloldali kötődésű Politikatörténeti Intézetben, tegnap a jobboldali vonzalmát nem titkoló XXI. Század Intézetben folyt a vita. A bírálatok közé figyelemre méltó gesztusok vegyültek.

A Politikatörténeti Intézetben a miniszterelnök a Kádár-rendszert sok emberrel jót tevő zsákutcának nevezte, majd Bauer Tamás és Elek István következett. Előbbi, a volt SZDSZ-es képviselő elismerően szólt arról, hogy Gyurcsány a kötetében tisztázza viszonyát a múlthoz, elfogadja és értékeli az Európai Unió működtetésében is nélkülözhetetlen liberális minimumot. Ugyanakkor szerinte a bérfelzárkózás hamis illúzió, és választási fogásnak nevezte a 13. havi nyugdíjat, amelyről Bauer azt gondolja, nincs meg a fedezete.
 
Elek István - Orbán Viktor egykori főtanácsadója - nem értette, miért kell egy kormányfőnek könyvet írni, hiszen ez idő alatt meg is tehetné, amit kigondol. Elek úgy találta, hogy Gyurcsány mintha tárgyilagosabb lenne a Horthy-korszak megítélésében, és kritikusabb a Kádáréra tekintetében. Rosszallotta viszont, hogy kimaradt a demográfiai problémák orvoslására való igény. Elek méltánytalannak tartja a Fidesz véleményváltozásának számonkérését a kettős állampolgárság ügyében, hiszen azóta Magyarország az Európai Unió tagja lett. Úgy értékelte, hogy Gyurcsány még az MSZP érzelmi hűvösségében él a határon túli magyarokkal szemben, ugyanakkor örült annak, hogy a miniszterelnök polgári, nemzeti politikai célokról beszél.
 
A hozzászólók közül Romsics Ignác rokonszenvesnek találta, hogy Gyurcsány elismeri Bethlen István erőfeszítéseit. A történész szerint Tisza István, Bethlen vagy Teleki ugyanúgy vállalható a baloldalon, ahogy Jászi Oszkár, Ady, Bibó és Illyés a másik oldalon. Ágh Attila - elismerő bólogatások közepette - azt tartotta döntőnek a könyvben, hogy fontos fogalmakat visszavett a jobboldaltól, a hazafi, a nemzet és a polgár szavak vállalásával.
 
Másnap a jobboldal szellemi fellegvárában Stumpf István médiaküzdelemről, megvehető nyugdíjasokról, a költségvetést tervezni és betartani képtelen kabinetről, szétzilált közigazgatásról beszélt. Sárközy Tamás jogászprofesszor ezzel szemben sorolt néhány fontos, a közigazgatás vagy a kistérségek ügyében hozott törvényt, jelezve: Medgyessy Péter már a ciklus elején helyreállította a demokratikus intézményrendszert. A reformok elmaradásának ügyében a jogász szerint a Fidesznek nincs mit ellenfele szemére vetnie.
 
A gazdaságról aztán nagy vita kerekedett. Veres János pénzügyminiszter a pozitívumokat (export-  és beruházásnövekedés, infláció, GDP) sorolta, Csaba László közgazdász opponált a fizetési mérleg és a költségvetés hiányával. A közgazdász hungarikumnak nevezte az euróhoz csatlakozás dátumának tologatását. Veres jelezte, a lengyelek éppen ugyanezt teszik.
 
Végül Somogyi Zoltán politológus - a nézők hangos elégedetlensége közepette - kijelentette, hogy a társadalom értékeli a Gyurcsány-kormány erőfeszítéseit. Gazsó Tibor a túloldalról -nagy tapsot aratva - a kormányerők médiatúlsúlya, nulla teljesítménye mellett érvelt. A két meccs döntetlenre jött ki. Állítólag ezt mutatják a közvéleménykutatások is.

Vissza