A gazdaság képes az euró 2010-es bevezetésére

Magyarországon 2010-ben bevezethető lesz az euró, mert a hazai gazdaság képes lesz arra, hogy 2008-ra teljesítse az ehhez kapcsolódó feltételeket. A 2006-ra beterjesztett költségvetés pedig megfelelő hiánycsökkentést tartalmaz ahhoz, hogy a következő évben 4 százalékos legyen a GDP bővülése.

A magyar gazdaság képes arra, hogy 2008-ra teljesítse az euró bevezetésének előfeltételeit, és így az országban bevezethető lesz 2010-ben az euró - mondta Veres János pénzügyminiszter csütörtökön Budapesten a XXI. Század Intézet rendezvényén, amelyet a Medgyessy-Gyurcsány-kormány három évének értékeléséről tartottak. 
 
A pénzügyminiszter kiemelte: a 2006-ra beterjesztett költségvetés megfelelő hiánycsökkentést tartalmaz ahhoz, hogy a következő évben 4 százalékos legyen a GDP bővülése. 
 
A rendezvényen Csaba László, a Közép-Európai Egyetem professzora elmondta: a gazdaság képes lenne ugyan a 2010-es euró-bevezetésre, a magyarországi gazdaságpolitika ehhez való hozzáállását azonban kétségesnek nevezte. A közgazdász az államháztartás helyzete, az ikerdeficit miatt felvetette egy esetleges pótköltségvetés lehetőségét is. Ez megítélése szerint jelezné a befektetőknek, hogy a kormány elkötelezett az államháztartás rendbetételére. 
 
Veres János ezzel szemben úgy érvelt: nem kell pótköltségvetés, a 2006. évre beterjesztett büdzsében az 1,4 százalékpontosra tervezett államháztartási hiánycsökkentés elegendő ahhoz, hogy 2008-ra az ország teljesítse az euró bevezetésének kritériumait. 
 
Kétszázalékos növekedési többlet 
 
A pénzügyminiszter elöljáróban a 2003 nyarától tartó időszak sikerének azt tartotta, hogy sikerült a hazai gazdaság pályáját átállítani a beruházás és exportnövekedés-vezérelt GDP-bővülésre. Ez is hozzájárult ahhoz, hogy az elmúlt időszakban az országnak sikerült fenntartania az Európai Unió átlagos gazdasági bővüléséhez mért mintegy 2 százalékpontos növekedési többletet. A következő években is megvan arra az esély, hogy ez a növekedési többlet fennmaradjon, és a magyar gazdaság a következő években 4-4,5 százalékkal bővüljön. 
 
Veres János szerint büszkék lehetünk arra, amilyen ütemben az infláció az elmúlt időszakban csökkent, és még előtte vagyunk a következő évi jelentős mérséklődésnek. "Az is igen kedvező fejleménye a magyar gazdaságnak, hogy az előző évben négymilliárd eurót meghaladó külföldi működőtőke érkezett az országba, és az idei első félévben is kimagasló annak beáramlása" - mondta. 
 
Új munkahelyek 
 
A pénzügyminiszter kifejtette: az elmúlt három év alatt hozzávetőleg 360 ezer új munkahelyet sikerült teremteni, igaz, 40-50 ezer munkahely jelenti a többletet, mert közben mintegy 320 ezer megszűnt. 
 
Ha összességében az államháztartási hiányt a következő években folyamatosan a tervezett ütemben csökkenteni tudja az ország, a 2 százalékpontos növekedési többlet megmaradhat, és ez jelentősen segít az ország felzárkózásában az Európai Unió átlagához. 
 
Csaba László úgy vélte: az euróbevezetés céldátumának, a tervezett 2010-nek az esetleges újabb eltolása igen kockázatos lenne. Véleménye szerint a tervezetthez képest nagyobb mértékben, akár 2-2,5 százalékponttal kellene csökkenteni az államháztartás deficitjét évente.

Vissza