Aréna

Az InfoRádió Aréna című műsorából

Exterde Tibor: - Jó estét kívánok a hallgatóknak, Exterde Tibor vagyok, a stúdióban Áder János, a Fidesz frakcióvezetője, köszönöm, hogy elfogadta a meghívást. A XXI .századi, intézet mai vitáján a pénzügyminiszter ismét megismételte, hogy a jövő évi költségvetés megfelelő, 1,4 %-os hiánycsökkentést tartalmaz ahhoz, hogy 2010-ben az euró bevezethető legyen. Mire elég az Önök megítélése szerint a jövő évi tervezett, egyelőre tervezett költségvetés?
 
Áder János (a Fidesz frakcióvezetője): - Jó estét kívánok, tisztelettel köszöntöm Önt is és a hallgatókat is. Eurobevezetés. égy látszik most már napok óta, sőt hetek óta ez a slágertéma, bizonyos szempontból jogosan, hiszen nincs olyan nap, amikor a kormány ne mondana ellent saját magának, vagy a saját korábbi előző napi, vagy néhány nappal korábbi nyilatkozatának. Azt gondolom, hogy ez a 2010-es időpont, ami itt most elbizonytalanodni látszik, körüli vita leginkább azért alakult ki, mert a kormány össze-vissza beszél. Idézzük fel röviden, hogy mi is történt ez ügyben. 2002-ben a kormányalakítást megelőzően László Csaba akkori pénzügyminiszter, sőt talán még csak jelölt volt, azt mondta, hogy 2007-ben bevezethetjük az eurót. Aztán pénzügyminiszterként azt mondta, hogy hát 2008. Aztán Medgyessy Péter egy kormányülést követően azt mondta, hogy a kormány döntött a 2008-as időpontról, talán Ön is emlékszik rá, Járai Zsigmonddal tartottak egy közös sajtótájékoztatót, a Nemzeti Bank elnökének a véleménye is megerősítette Medgyessy Péter véleményét, és azt mondta Medgyessy Péter, hogy ez a legfontosabb döntése ma a kormánynak és ez a hétköznapi Európa megérkezését jelenti valamennyi magyar számára. Telt-múlt az idő, új pénzügyminiszter érkezett, Draskovics Tibor, aki azt mondta, hogy hát azért ez a 2008. ez valószínűleg nem fog menni, majd talán 2008. és 10. között. Eltelik félév, akkor azt mondja, hogy 2009. Aztán van egy újabb kormánydöntés, ami 2010-ről szól. Most éppen az Országgyűlés tárgyal egy olyan határozati javaslatot, amit a gazdasági miniszter, Kóka János terjesztett elő, aminek a második pontja az euró 2010-es bevezetése mellett érvel, vagy a 2010-es bevezetését célozza meg, ezt szerepelteti céldátumként. Kóka János gazdasági miniszterként, Veres János pénzügyminiszterként azt mondja, hogy a 2010-es időpont tartható, a miniszterelnök Gyurcsány Ferenc pedig azt mondja, hogy ez az időpont már nem tartható. Nem mondja meg, hogy mi ez az időpont.
 
Exterde Tibor: - Nem inkább csak azt mondja, hogy célszerűen kell megválasztani és el kell dönteni, hogy mi a fontosabb, a növekedés, az igazságosabb állam megteremtése, vagy a gyors bevezetés? Számot nem mond.
 
Áder János : - Számot nem mondott még ez igaz, most már ezt mondja, amit Ön mond, de néhány héttel ezelőtt nagyon határozottan azt mondta, hogy a 2010-es időpont már nem lesz tartható, de hogy 2011 -2-3-4. itt valóban számot nem mondott, hogy mi az az időpont, melyik az az év, amikor bevezethetőnek látja Magyarországon az eurót. Óriási felháborodást váltott ez ki, ugye közgazdászok, szakírók, gazdasági szaklapok, elemzők, mindenki nagy felháborodással fogadta Gyurcsány Ferencnek a szavait, ezért is hátrált meg és ezért is puhábbak most már a mondatai. A gazdasági élet szereplői is, - bocsánat, csak egy mondat - Harragh Lászlót hallgattam éppen a mai napon, vagy Széles Gábort, hogyha hallgatjuk, vagy Demján Sándort, akik azért elég komoly tekintéllyel bírnak ma a magyar gazdasági életben, azok mind azt mondják, gazdasági elemzők, mondjuk Csaba László, hogy a kormány mondhatja azt, hogy 2010. de a következő esztendőre beterjesztett költségvetési tervezetet, ha ebben a formájában fogadja el az Országgyűlés, - és itt térünk vissza az Ön első kérdéséhez és a költségvetéshez - akkor ez az időpont biztos, hogy nem tartható. Mindenki más, Veres Jánoson kívül, aki egy kicsit is ért a költségvetéshez, egy kicsit is ért a gazdaságpolitikához, az ma már ezt a 2010-es időpontot komolytalannak tekinti.
 
Exterde Tibor: - A két kis párt is arról beszél, hogy 2010., a szabad demokraták és az MDF, de nekem úgy tűnt, de lehet, hogy csak rosszul figyeltem, hogy a Fidesz-Magyar Polgári Szövetség nem háborodott fel annyira, sőt a miniszterelnök még arra is utalt egy két héttel ezelőtti beszédében, hogy úgy tűnik, hogy az euró bevezetésének mérlegelése tekintetében nincs nagy vita a Fidesz és közte.
 
Áder János : - Gyurcsány Ferenc kiforgatta szokás szerint Orbán Viktor szavait, aki azt mondta egyéb fórumon, hogy ma már nem reális a 2010-es időpont és ezt tekintette, vagy ezt értelmezte úgy, minthogyha mi is ebben a kormány által gerjesztett bizonytalanságban részt szeretnénk venni, vagy részt kérnénk ebben az összevissza, kesze-kusza beszédben. Nem erről van szó. Arról van szó és Orbán Viktor is erre utalt a lakossági fórumon, ezt fejtegette, hogy 2002-ben a kormányváltás időpontjában valóban egyetértés volt közöttünk, az új és a régi pénzügyminiszter között is, a kormánykoalíció és az ellenzék között is, hogy a 2008-as időpont reális. 2002-ben, az ország akkori gazdasági lehetőségei, az ország akkori gazdasági teljesítménye, az egyre csökkenő infláció, az államadósság csökkenő, nemzeti jövedelemhez mért csökkenő mértéke, ezek mind a munkanélküliség egyre nagyobb mértékű csökkenése, ez mind-mind esélyt jelentett arra, hogy 2008-ra, ha az a tendencia ami 2002-ben megvolt és jellemző volt a magyar gazdaságpolitikára, ha az folytatódik, akkor 2008- ban csatlakozhatunk az euroövezethez. A kormány rossz gazdaságpolitikája következtében ma távolabb vagyunk ettől a céltól, mint 2002-ben voltunk és ma már világosan látszik, hogy ez a 2008-as dátum az egyáltalán nem tartható és a kormány ügyetlenkedése, sok-sok rossz politikai, gazdaságpolitikai döntése következtében bizony a 2010-es időpont is ma már úgy tűnik, hogy sajnos a múlté. Nem abban van egyetértés közöttünk, hogy mindenképpen toljuk ki. Jó lenne a 2010. Tehát én itt az SZDSZ-szel és az MDF-fel egyetértek, hogy jó lenne a 2010-es időpontot tartani, mert miközben mi lemaradunk, miközben mi egyre rosszabb pozícióba kerültünk az elmúlt három év során, aközben a környező országok, a velünk együtt az Európai Unióhoz csatlakozó országok egyre jobban javították a pozíciójukat. Magyarországon kívül tulajdonképpen majdnem mindegyik. 2008. és 2010. között megteremti a feltételeit annak, hogy az euroövezethez csatlakozhassanak. Magyarország lehet, hogy egyedül marad és ugye ezt ma már közgazdászok elég nyíltan mondják, hogy ez egy nagyon komoly veszélyt jelent a forintra, komoly spekulációs támadásokat indíthat meg, ez a gazdaság növekedésére is rendkívül rossz, kedvezőtlen hatással lehet, tehát beláthatatlan, ma még beláthatatlan, nehezen kalkulálható következményei lehetnek annak, hogyha egyedül maradunk és mi lényegesen később csatlakozunk az eurozónához, mint a többi velünk együtt csatlakozó, mármint az Európai Unióhoz velünk együtt csatlakozó ország.
 
Exterde Tibor: - Innen folytatjuk a hírek után, Áder János a Fidesz frakcióvezetője az Aréna vendége.

Vissza