Veres: a gazdaság képes az euró 2010-es bevezetésére

A magyar gazdaság képes arra, hogy 2008-ra teljesítse az euró bevezetésének előfeltételeit és így az országban bevezethető lesz 2010-ben az euró - mondta Veres János pénzügyminiszter csütörtökön Budapesten a XXI. Század Intézet rendezvényén, amelyet a Medgyessy-Gyurcsány-kormány három évének értékeléséről tartottak.

Budapest,(MTI) - A pénzügyminiszter kiemelte: a 2006-ra beterjesztett költségvetés megfelelő hiánycsökkentést tartalmaz ahhoz, hogy a következő évben 4 százalékos legyen a GDP bővülése.

A rendezvényen Csaba László, a Közép-európai Egyetem professzora úgy vélte, a gazdaság képes lenne ugyan a 2010-es euró-bevezetésre, a magyarországi gazdaságpolitika ehhez való hozzáállását azonban kétségesnek nevezte. A közgazdász az államháztartás helyzete, az ikerdeficit miatt felvetette egy esetleges pótköltségvetés lehetőségét is. Ez megítélése szerint jelezné a befektetőknek, hogy a kormány elkötelezett az államháztartás rendbetételére.
 
Veres János ezzel szemben úgy vélte, nem kell pótköltségvetés, a 2006. évre beterjesztett büdzsében az 1,4 százalékos tervezett államháztartási hiánycsökkentés elegendő ahhoz, hogy 2008-ra az ország teljesítse az euró bevezetésének kritériumait. 

Vissza