Hírek

Az Info Rádió Hírek című műsorából

Mv.: - Sárközi Mátyás, a BBC és az Info Rádió londoni tudósítója pénteken a XXI. Századi Intézetben, előadást tartott az angol választások tanulságairól. Sárközi Mátyás elmondta: a választások a vesztes konzervatív oldalt egységessé kovácsolták, még a Munkáspárt pozíciója a győzelem ellenére meggyengült. Benyó Rita kérdezte Sárközi Mátyást. Sárközi Mátyás, a BBC és az Info Rádió londoni tudósítója: - Ez a győzelem eléggé thiruszi volt, többet ártott a Munkáspártnak, a Laber munkáspártnak, az angol szocialistáknak, mint amennyit használt. És ugyanakkor azt mutatta, hogy a konzervatív párt, amely az ellenzék legnagyobb pártja, valahogy összerázódott és a nem is olyan régen működő új vezére, Michael Howard rendet teremtett a pártban, és hosszú idők óta először a konzervatív párt kormányképes. Az emberek el tudják képzeini, hogy a Laber megbukik, és a konzervatív ismét átveszi a helyét az ország élén. És most már ott tartunk, hogy az emberek azt is el tudják képzelni, hogy Tony Blair, ez a karizmatikus politikus, akit Európa oly sok politikusa próbál stílusában és modorában utánozni, szintén meg fog bukni.
 
R.: - Ez azt jelenti, hogy nem is tölti ki a négy évet?
 
Sárközi Mátyás, a BBC és az Info Rádió londoni tudósítója: - Ő azt ígérte, hogy újra választási harcba viszi majd ennek a négy évnek a végén is, amikor már tizenkét éve lesz miniszterelnök, a pártot. De a pozíciója igencsak megrendült, mert ennek a választásnak a során nagyon sok mandátumot veszített a Laber. Annak az első számú oka az volt, hogy az iraki háború elkezdése manipulációk árán történt, sőt egyesek ugye azt mondják, hogy hazugságok árán. És ez foltot ejtett Tony Blair szavahihetőségén, becsületén, és emiatt elfordult tőle az angol választópolgár.
 
R.. - A választások után mi várható az unión belüli szerepében Angliának?
 
Sárközi Mátyás, a BBC és az Info Rádió londoni tudósítója: - Angliának erősen be kell kapcsolódnia az unió munkájába, mert majd az év második felében átveszi az unió elnökségét. És éppen Angliának kell megvívnia az unió egyik legnagyobb problémájával, az új uniós alkotmány elfogadtatásával. Hogyha a franciák most májusban nemmel szavaznak a népszavazás során az unió új alkotmányára és annak tartalmára, ez igencsak nagy fejfájást fog okozni Angliának, és hát elsősorban a kormányon maradt Laber pártnak és Tony Blairnek, aki amúgy sem lelkes az unió mélyítéséért. A szélesítését, az új tagok felvételét, azt Anglia soha nem ellenezte, de azt, hogy mélyítsék a kohézióját az uniónak, azaz egyre többet kelljen feladni a nemzeti szuverenitásból, azt Anglia mindig ellenezte. És ezekkel a problémákkal indul most ez az új kormány, ami Európát illeti.
 
R.. - Az angol választási rendszer különbözik az európai országokban általában megszokottól. Mik ezek a fö különbségek, mi dönti el leginkább?
 
Sárközi Mátyás, a BBC és az Info Rádió londoni tudósítója: - Nagyon sok a különbség. Az első különbség az, hogy itt nincsenek listák, pártlisták. Itt minden egyes képviselőnek, hatszázvalahány képviselőnek a választókerületében egyénileg meg kell küzdenie a választók kegyéért. Még a miniszterelnöknek is, még a legnevesebb minisztereknek is. És a másik különbség, hogy bárki indulhat egy választáson. A nagy pártok állítanak képviselőjelölteket, de ezenkívül mindenki aki befizet ötszáz fontot, szerez öt támogatót, nem kopogtatócédulákról van szó, csak öt támogatóról, az indulhat a választáson. Feltéve, hogy huszonegy éven felüli és büntetlen előéletű. Tehát rettenetes tömegben mindenféle jelölt indul, különböző helyi ügyek érdekében, például ne zárják be kórházunkat, ezzel indulnak. És ezzel megzavarják a választást, mert sokan rájuk adják a szavazatot ahelyett, hogy a nagy pártok képviselőire adnák. Persze van egy olyan kis párt is újabban, amely éppen az Európai Uniót kritizálja, és azt javasolja, hogy Anglia lépjen ki az unióból. És ennek a képviselői is meglepően sok szavazatot kaptak, elvontak szavazatokat a konzervatívoktól például.

Vissza