Gyurcsány sikertelenül utánozza Tony Blairt?

Az angol miniszterelnök harmadszori megválasztásának sikerét elemezte tegnap a XXI. Század Intézetben Sárközi Mátyás. A BBC munkatársa utalt rá, Blairtől jócskán elmarad magyar utánzója, Gyurcsány Ferenc.

Bár a brit választások eredményét már az exit-poll felmérések is megbízható pontossággal vetítették előre, a régi-új kormányfőnek nem telhetett túlzottan nagy öröme a voksolás végkimenetelében. Amint Sárközi érzékeltette, a negyvenöt mandátum elvesztésénél itt jóval többről van szó, ugyanis május 5-én a szavazók bebizonyították, hogy Blair hatalma koránt sincs annyira bebetonozva, mint azt korábban vélhették.
 
A Munkáspárt belső ellentétei mellett főképp az iraki bevetés járult Blair sikerének csökkenéséhez. George Gallowayt például azért zárták ki pártjából, mert mindvégig következetesen ellenezte Blair Irak-politikáját. Galloway a palesztin ügy lelkes támogatójaként megalapította Respect nevű pártját, majd London bengáli mohamedánok lakta negyedében legyőzte a  munkáspárti jelöltet.
 
Emellett megnőtt a pártban az úgynevezett "lehetetlenkedők" tábora is. Az angol társadalomban igen ellentmondásosan megítélt Irak-politika okozta nehézségek-ellenére mégis sikerült Blairnek megnyernie a választásokat. A jó közérzet megteremtésében nagy szerepe volt Gordon Brown pénzügyminiszternek, aki általános jólétet biztosított a szigetországnak - mondta a BBC munkatársa.
 
Sárközi Mátyás kitért előadásában a Gyurcsány-Blair párhuzamra is. Mint mondta, Gyurcsány "gyenge angoltudása ellenére" látogatta meg Blairt a Downing Street 10.-ben, és elszólásai - amelyek az angol médiában is nyilvánosságot kaptak - nem teszik indokolttá az összehasonlítást. Az angol miniszterelnök a  nagy kérdésekről nem Gyurcsány Ferenccel, hanem a németekkel és a franciákkal tárgyal. Emellett a brit Labour mögött nem állnak posztkommunista politikusok.

Vissza