Amerika egyedül van

Amerika úgy gondolja, hogy egyetlen szuperhatalomként dönthet a világ sorsáról. Még Európát is teljesen mellőzi, bár mi lennénk a legföbb szövetségesei a problémák megoldásában - így összegezhető Guillaume Parmentier budapesti előadása.

A Francia Nemzetközi Kapcsolatok Intézetének és az Egyesült Államok Központjának igazgatója, a XXI századi Intézet meghívására érkezett hazánkba. Beszédében hangsúlyozta: az amerikaiak meg vannak arról győződve, hogy Irán egy totalitárius rendszer, amit meg kell dönteniük, ha lesz atomfegyverük, ha nem - mondta. Úgy vélekedett, az amerikaiak az országot semmiképpen sem tudják megszállni, hiszen Irakban lekötötték erejüket. Parmentier véleménye szerint az európaiak többsége nem fogja támogatni az USA Irán elleni törekvéseit. Mint mondta, az Egyesült Államok ma olyan hatalommal rendelkezik hogy eldöntheti ki a jó és ki a rossz állam, és az utóbbiakat kénye-kedve szerint büntetheti.
 
- A helyzet ma már sokkal bonyolultabb, mint a 20. században volt, ma nincsenek nagy ellenfelek, csak regionális válságok és terrorizmus. Az USA viszont szinte egyedül vívja harcát, mellőzi szövetségeseit - vélekedett.
 
A NATO-ra kitérve hangsúlyozta: a hidegháború lezárulásával a szövetség nem határozta meg új feladatait az új világban. Szerinte mint azt a koszovói "bevetés" is bizonyította, bár szövetségről van szó, a konfliktus kezelésében az amerikaiak döntöttek. Ma már azonban az Egyesült Államokat nem nagyon foglalkoztatja e szövetségi rendszer sorsa. Lord Ismay, a NATO első főtitkárát idézve kitért arra a transzatlanti szövetség feladata, hogy az oroszokat kívül, az amerikaiakat belül tudják a szervezetben, a németeket pedig lenyomják. E három kritérium közül úgy tűnik, a NATO már az amerikaiak benntartására sem képes - fogalmazott Parmentier Majd úgy folytatta, hogy Európa úgy tekint az államokra, mint legfőbb szövetségesekre - Mi vagyunk azok, akikben elsősorban bizhatna az Egyesült Államok, hiszen egy másra vagyunk utalva, nem tudunk egymás nélkül élni - vélekedett a szakértő.  

Vissza