Híradó

Az m1 esti híradójából

P. I.: - Konzervatív, érték alapú, baloldali, szociális központú, liberális, egyéni és jogi megközelítésű, ezek az ideológiák dióhéjban vagy híradós stílusban. A változó világ kihívásaira folyamatosan keresik a megoldást a nagy ideológiai irányzatok, köztük a nemcsak a jobboldalt jelentő konzervativizmus is. A budapesti Gellért szállóban két napig filozófusok, történészek és politológusok tanácskoznak a konzervatív eszmerendszert leginkább foglalkoztató kérdésekről.
 
R.: - Visszalépés vagy lassú előrehaladás. Az amerikai Harward Egyetem filozófusa úgy véli, ez a kettő dilemma jellemzi leginkább a konzervatív gondolkodást. Harvey Mansfield példaként említette az Egyesült Államok Irak-politikáját, amelyben szerinte a visszafelé haladás érvényesült.
 
Harvey C. Mansfield filozófus, Harward Egyetem, USA: - Ebben a helyzetben Bush elnök azt az egyébként liberális elvet alkalmazta, hogy minden ember igényli a szabadságot és a demokráciát. Az iraki nép azonban nem ismeri és úgy tűnik, egyelőre nem is akarja a demokratikus változást.
 
R.: - A Budapesti Corvinus Egyetem filozófusa szerint Magyarországon az emberek általában keveset tudnak a konzervativizmus gyökereiről.
 
Lánczi András filozófus, Budapesti Corvinus Egyetem: - Egy olyan fogalomról van szó, amely inkább negatív érzelmeket vált ki és gondolatokat. Holott a konzervativizmusnak megvan a maga filozófiai, politikai tradíciója, amely legalább annyira tiszteletre méltó, mint bármilyen más.
 
R.: - A kétnapos konferencián neves magyar és külföldi történészek, politológusok és filozófusok tartanak előadásokat, a konzervativizmus múltjáról, jelenéről és jövőjéről.

Vissza