Nem valósult meg a kicsiny és olcsó állam

Félidőben a Medgyessy kormány címmel tartottak konferenciát a XXI. század Intézetben jogászok, közgazdászok és politológusok részvételével.

Nem valósult meg a kicsiny és olcsó állam. Helyette szakmai feladatokkal megbízott politikai államtitkárok zilálják szét a közigazgatást, - mondta Sárközi Tamás professzor a Medgyessy kormány kétéves mukáját értékelve. Véleménye szerint a reformokat ígérő kabinet súlyos menedzsment hibákat követett el, elhúzód döntéseket hozott, és általában médimarketing kormányzást folytat.
Csaba László közgazdász a legsúlyosabb gondnak azt látja, hogy a gazdaságról való közbeszéd és a tények nincsenek beszélő viszonyban egymással. A megtakarítás csökken, az állami újraelosztás nő, a költségvetés és a pénzpolitika között nincs összhang.
- Cséfalvay Zoltán arra hívta fel a hallgatóság figyelmét, hogy kevés a bejövő működő tőke az országban és kétmilliárd euróval nőtt a külföldi eladósodás mértéke. Az adatok alapján úgy tűnik, hogy ez évben Magyarország nettó befizető lesz az Unióban hasonló Csehországhoz.
- A részvevő jogászok, gazdasági szakemberek és politológusok egyaránt úgy látják, hogy a kormányzás központja a Pénzügyminisztériumba kerül. Ez egyértelműen a fiskális szemlélet megerősödését jelzi, de nem jelent trendváltást a gazdaságpolitikában. E nélkül viszont nem tartható a z éves fizetési mérleg hiánya.

Vissza