Félidőben a Medgyessy kormány

Mielőbb szükség lenne egy hosszú távú uniós stratégia kidolgozására a magyar kormány számára, hangzott el a XXI. század Intézet által szervezett, Félidőben a Medgyessy kormány című konferencián. Arról már eltértek a vélemények, hogy a javaslatok kidolgozása, megfogalmazása a kormány, vagy a pártok közös feladata-e. A téma két előadóját, Ágh Attilát és Navrasics Tibor politológusokat, Sükösd Levente kérdezte.

Sükösd Levente : - Mi az, amit Önök szerint tenni lehetne, illetve kellene az uniós politikával kapcsolatban, tehát látnak-e arra esélyt, hogy valamilyen politikai konszenzus alakuljon ki ennek az előkészítésével kapcsolatban, vagy a kidolgozásával kapcsolatban?

Ágh Attila politológus : - A politológusnak hinni kell a csodákban és június 13-a után kell a csodáknak bekövetkeznie és két évig kell tartania, hiszen 2005. végéig kell ennek az európai stratégiának kialakulnia és nem szabad megrokkannia a választások előtti hónapokban sem.

Navrasics Tibor politológus : - Valóban egy nemzeti stratégiával kell rendelkezni, amire a nemzeti konszenzust ráépíthetjük. Magyarország a kilencedik legnagyobb európai uniós ország lesz a huszonötök Európájában, tehát nem kis ország lesz, hanem egy középhatalom lesz, a két nagy magyar párt, a Fidesz és a szocialisták az előrejelzések szerint az Európai Parlamentben a saját frakciójukban, körülbelül az ötödik, hatodik legnagyobb nemzeti csoport lesznek. Tehát erőteljes politikai befolyásoló erővel bírnak majd, ez jó alapot teremthet ahhoz, hogy egy hatékony és több generációra is kiterjedő nemzeti stratégia alakuljon ki a politika szereplői között.

Sükösd Levente : - Melyek azok a vitatott pontok?

Á.A.: - Az a helyzet, hogy június 13-a után találkozni és vitatkozni kellene ahhoz, hogy lássuk ezeket a legfontosabb vitatható pontokat. Most olyan alacsony szintű belpolitikai vita folyik, amelyből egy európai uniós kiterjesztés nem azonosítható. Tehát most szerintem nem vázolhatók fel az ütközési pontok sem, hiszen én egyetlen érdemi Európa politikai kijelentést nem hallottam a Fidesz kampányában.

N.T.: - Szerintem a kormánypártok dolga lenne az, hogy valamilyen nemzeti stratégiai elképzelést letegyenek az asztalra, az elmúlt két évben mindösszesen a modern európai köztársaság szlogenre futotta, ez azért kevés a vitához. Ezen túlmenően valamilyen bátrabb kezdeményezésre kellene várnunk.

Á.A.: - A munka, otthon, biztonság még kevésbé mond bármit Magyarországról, szerintem valahonnan Izlandról importálták a Fidesz ezt a választási jelszót. Nem érdemes ezen a szinten vitatkozni, hogy választási jelszavakat hasonlítgatunk össze. Valóban szakértői és politikai szinten egyeztetést kell csinálni. Erről nem indult el vita, 2003. ebben a tekintetben egy sivatagos év volt, 2004. közepén meg kell kezdeni a vitát.

N.T.: - Valóban, várjuk a kormánypártok javaslatait ezekben az ügyekben.

Ágh Attila és Navrasics Tibor politológusokat hallották.

Vissza