"Se hideg-, se melegforradalom"

Hidegháború folyik az országban? - vetette fel vitaindító kérdésként a XXI. Század Intézet, amire egy kerekasztal-beszélgetésen próbáltak közel sem azonos körhöz tartozó gondolkodók és közéleti személyek választ adni.

Fricz Tamás, Orbán Viktor Fidesz-elnök, volt kormányfő egyik tanácsadója úgy véli, a hidegháborús szembenállás jelei tapasztalhatóak a közéletben; a felek nem ismerik el egymás legitimitását. Fricz sze­rint a mai napig nem nyilvánvaló, hogy mi végre történt a rendszerváltás, és mi­lyen nemzeti minimumok alapján kell a közéletet mederben tartani. Az egykori adatvédelmi biztos, Majtényi László sze­rint viszont a ´90-es évek elején jól indult jogállami fordulatról ma kell azt monda­ni, hogy már nem „jelenvalóság".

"Se hideg-, se melegforradalom nincs ma Magyarországon" - fogalmazott Lánczi András filozófus. Ő úgy látja, Ma­gyarországon nem rendszerváltás, csu­pán "rendszermódosítás" történt. Ehhez nagyban hozzájárult, hogy nem tudni; ki vállalja a ´89 előtti eseményekért a felelős­séget - tette fel a kérdést a jobboldalhoz közelebb álló filozófus. - Ki kell végre mondani, hogy ´89 előtt diktatúra volt Magyarországon, azóta a demokrácia játékszabályai szerint élünk -, jelentette ki Schmidt Mária, a Terror Háza főigazgató­ja. - Sajnos - tette hozzá - a politikai me­ző egy része ennek a különválasztásnak az „elmaszatolásában" érdekelt.

Galló Béla szociológus, a Magyar Hír­lapban gyakran közlő publicista szerint a lövészárok-szemlélet akkor sem érne véget, ha a következő választáson a Fi­desz győzne, csak a szerepek cserélőd­nének fel.

Vissza