Interjú Gerő Andrással

Mv.: - Gerő András az utóbbi időkben sokszor mond meghökkentő kifejezéseket, és tesz meghökkentő kijelentéseket, egyszer itt váltott ki élénk vitát a Nap-keltében, amikor azt hiszem, hogy a Fidesz Magyar Polgári Párt, akkor még párt volt talpasairól beszélt, vagy Orbán Viktor talpasairól beszélt, és azt hiszem ez váltotta ki néhány szervezet rosszallását, most meg egy kicsit komolyabb dologról van szó, mert a MIÉP és a Jobbik, amelyik kész párttá alakulni, most jogi lépéseket fontolgat Gerő András ellen egy nácizás miatt. égy is jelent meg a Magyar Nemzetben a cikk, hogy egy nácizó értelmiségi.

Gerő András történész: - Hát a Magyar Nemzetet nem tekintem egy itellektuális zsinórmértéknek e tekintetben, azért tudni kell erről a dologról, hogy van egy konkrét része, meg van egy politikai része. A politikai része az, hogy szerintem nagyon helyesen a XXI. Századi Intézet ami azért a Fideszhez közel álló intézmény kerekasztal beszélgetéseket tervez és szervez, amelyben ellentétes nézetű emberek bizonyos kérdésekről kicserélik a nézetüket. Szerintem ez egy nagyon pozitív kezdeményezés...

Mv.: - Ez egy nyílt tanácskozás, vagy egy ilyen belső szakmai fórum?

G.A.: - Hát ez úgy van, hogy ők meghívókat küldenek ki erre, tehát van egy saját közönségük, amelyre meghívókat küldenek ki, és nagyon örülök, hogy van egy ilyen, egyszerűen azért, mert segít normalizálni ezt az egészen elfajult diskurzust, ami Magyarországon van, hogy tudniillik ellentétes nézetű emberek eszmét cseréljenek. Ugyanakkor azt gondolom, hogy egy ilyen normalizálásnak vannak ellenfelei mindegyik oldalon. A Magyar Nemzet...

Mv.: - Hát igen, mert az Élet és Irodalomban önt például eléggé élesen támadták, amikor Schmidt Máriával közösen megfogalmaztak...

G.A.: - Így van, középen kell lenni, így mindegyik oldal szélsőségeivel konfrontálódni lehet. A balliberális mocsárral ha lehet ezt mondani, és jobboldali, a szélsőjobboldali mocsárral is, és akkor marad az ember középen, és azt gondolom, hogy ez a helyes kezdeményezés kiváltja a rosszallását azoknak, akik nem akarnak ilyen diskurzust, beszélgetést. Egy ilyen beszélgetés múlt héten pénteken zajlott le, és az történt, arról volt szó, hogy az Európai Uniós csatlakozás kapcsán kinek voltak ellenérzései, ki fogalmazott meg ellenérveket, és erre mondtam, hogy a nácik, ami alatt én a MIÉP-et értettem. A náci, azért tegyük hozzá a nézőknek, az egy rövidítést. A magyar megfelelője nemzeti szocialisták. Ennek a német kifejezését rövidítjük náciként, és a MIÉP hát ők sokat dolgoztak ezért, ők tényleg nemzeti szocialisták, a tőke korlátozásában gondolkodnak, tőkeellenesek, de nem minden tőkét, hanem egyfajta nemzeti tőkét akarnak preferálni, és találnak ellenségképet, hogy melyik tőke ellenséges, ez a nemzetközi, a zsidó tőke.

Mv.: - Erre mondta Csurka István, hogy ön egy elvakult zsidó, legalábbis...

G.A.: - Igen, hoztam... azért készültem. Én tegnap elmentem a Bécsi úton van egy olyan könyvesbolt, ahol a MIÉP logója kint van, hogy például az unió ellenességüket ők mivel demonstrálták, nem tudom ezt melyik kamerának kell megmutatni...

Mv.: - Mondjuk itt amelyik...

G.A.: - Itt van egy képeslap ugye. Unió nem, képeslap, amit ebben a MIÉP-es boltban lehet kapni. Ugye ez a nagyon bonyulult üzenet fogalmazódik meg, hogy azért nem kell az unió,...

Mv.: - Két csillag is van a képen, egy ötágú, meg egy hatágú!

G.A.: - Igen, mert ez valami zsidó találmány. A kép hátán az van, hogy Jézus Fesztivál Debrecen, de ez ugyan nem zavarja abban, hogy egyfajta ilyen zsidó találmányként mutassák be ezt az egész Uniót, amelynek persze Izrael nem tagja, tehát izraeli zászlónak semmi keresnivalója nincs itt, ha csak nem egy antiszemita olvasatot akarnak ennek adni. Tehát azért ők nem állnak olyan messze a nemzeti szocializmustól.

Mv.: - Most azt mondja a Jobbik...

G.A.: - Bocsánat, még hoztam.. és hogy ez mennyire egyébként ez ellen a párbeszéd ellen szól, ez a másik képes lap, amit ugyanebben a boltban vettem, ahol az unióba úgy viszik be Magyarországot, hogy egy sort alkot ugye Horn, Orbán, Medgyessy. Az Orbánnak is van vöröscsillagja, ők ebben az alternatívában utaznak.

Mv.: - Érdekes. Azon gondolkozom, hogy ki lehet az aki ilyen képeslapot küld valaki másnak, és ezzel milyen célja van. Nos a Jobbik azt mondta, hogy ön épp a kijelentései miatt hagyja el azt a katedrát, amit éppen birtokol.

G.A.: - Nem tudom, hogy a Jobbik miért sértődött meg, ugyan a magyarázatban ott van, hogy én azt mondtam, hogy a Jobbikra én nem mondtam, hogy náci, azt mondtam, hogy sok MIÉP-es megy oda, ezt egyébként többek között a Magyar Nemzet híradásai is megerősítik, így vélelmezhető, hogy előbb utóbb bekerülhet ebbe a kreszlibe, ebbe a kategóriába, jelen pillanatban ezt korai kijelenteni. Nem tudom, hogy min sértődtek meg, ők ellenezték az uniót, levettem a honlapjukról. Azt mondja, hogy például, hogy itt is hivakozó fiatalember, aki ennek a Jobbik Magyarországnak az elelnöke, azt mondja, hogy az Európai Unió tévút a keresztény Európa történelmében, mondja szó szerint. Na most szerintem ilyen álláspontokkal egy ponton túl tényleg nem lehet vitatkozni, hát ha 25 ország úgy gondolja, hogy ő önként, szabad akaratából tévúton van szemben a Jobbikkal, akkor szerintem ez nem egy releváns vitakértés.

Mv.: - Jó, hát ezt majd a történelem dönti el, ön mint történész tudja, hogy volt már arra példa, hogy néhány ország egyfajta álláspontot képviselt, és aztán a történelem azt igazolta, hogy ezek..

G.A.: - Nem néhány országról van szó, itt Európa többségéről van szó, és akik nincsenek benne, azok szeretnének bekerülni. Szóval azért itt egy hogy mondjam magának ez egy önkéntes vállalása azért az európai államok többségének, de e mellett még azért hadd tegyek hozzá valamit, úgyhogy nem tudom, hogy min vannak igazán megsértődve ezek a szerencsétlen fiatalemberek, miért akarnak katedráról elűzni emberket, de már pusztán ezzel a ténnyel is tulajdonképpen azt tudom monani, hogy választhatnak. Eldöntendő, hogy a származásom miatt akarnak a katedráról elzavarni, mert, hogy én zsidó vagyok, és akkor ezt egy szép kerek nemzeti szocialista narratívába tud illeszteni, vagy pedig a politikai meggyőződésem miatt, és akkor nyitva van nekik a sztalinista narratíva, hogy ez embereket a politikai meggyőződésük miatt tették ki az egyetemről, de mind a két eset..., válaszhatnak, döntsék el. A választásukat talán megkönnyíti az, hogy ahogy néztem a honlapjukon, nagyon fontosnak érzik maguk számára az Árpád-sávos zászlót. Állami védelem alá akarják helyezni, és azért tudjuk, hogy az Árpád-sávos zászló a XX. században ha úgy tetszik foglalttá vált, döntően a szélső jobboldali, radikális nyilas mozgalmakhoz kötődött, mint hogy én azt gondolom, hogy a MIÉP, hogy a Jobbik e tekintetben lehet, hogy a MIÉP folytatása más eszközökkel.

Mv.: - Hát ezt már lehet, hogy a történelem fogja eldönteni, köszönöm szépen, hogy itt volt.

G.A.: - Köszönöm.

Vissza