Nácizó értelmiségi

Jogi lépéseket fontolgat Gerő ellen a MIÉP és a Jobbik
Ismét náciznak a balliberális közéleti személyiségek. Ezúttal Gerő András történész nevezte nemzetiszocialistának a Magyar Igazság és Élet Pártját.

Csurka István szerint az elvakultság és a kétségbeesés váltja ki az ilyen megnyilvánulásokat. A Jobbik úgy véli: a történésznek nincs helye a katedrán.
A Magyar Igazság és Élet Pártjára értettem a náci jelzőt, amikor pénteken a XXI. Század Intézet rendezvényén arról beszéltem, hogy nem volt igazi vita az integrációról, mert a parlamenti pártok egyöntetűen támogatták hazánk belépését az EU-ba, csupán a nácik, a MIÉP, illetve a Jobbik ellenezte fogalmazott lapunk megkeresésére Gerő András történész, a Habsburg Történeti Intézet igazgatója.
Szerinte a MIÉP-re nemzetiszocialista jellege miatt illik a fenti jelző. Hozzátette: azt nem tudja, hogy jelenleg a Jobbik Magyarországért Mozgalom nevezhető-e náci szervezetnek, de tény, hogy sok radikális, egykori MIÉP-es keresi meg. így nagy az esély arra, hogy a jövőben őket is nácinak lehet jellemezni - tette hozzá a történész.
Gerő kijelentése miatt a MIÉP várhatóan élni fog a gyűlöletbeszéd elleni jogszabály-módosítás adta lehetőséggel, ha azt elfogadja az Országgyűlés - mondta lapunknak Csurka István. A MIÉP elnöke szerint az ilyen megnyilvánulások két dologgal magyarázhatók. Először is a figyelemelterelést szolgálják, mert kétségbe vannak esve a kormányuk tevékenysége, népszerűsége láttán, valamint azzal, hogy „Gerő egy elvakult zsidó" -mondta Csurka István.
- Ezzel a minősíthetetlen kijelentésével Gerő András bebizonyította, hogy a „múlt embere", és nincs helye tanárként az egyetemi katedrán - reagált a történész megnyilatkozására Vona Gábor, a Jobbik Magyarországért Mozgalom alelnöke. Hozzátette: amennyiben a Jobbik meghatározó politikai tényező lesz, mindent megtesz azért, hogy távol tartsák az egyetemistáktól a „Gerő-féle gondolatformálókat". Kiemelte: a történész kijelentése kimeríti a gyűlöletkeltés fogalmát, ezért a Jobbik megvizsgálja, hogy milyen jogi lépéseket tehet az ügyben.

Vissza