Kormánybírálat jobbról-balról

A Medgyessy-kormány mozgásterét, lehetőségeit, gazda ság- iHetve társadalompoliti káját elemezték neves politológusok és történészek a XXI. Század Intézet által rendezett tegnapi kerekasztal-beszélgetésen. Egyetértés volt abban, hogy a kabinet nem képes megszólítani a saját szavazóit, és ígéreteinek csak egy töredékét tudja megvalósítani.

Ez a kormány a halasztgatások, tologatások, helykeresések kormánya — fogalmazott Kéri Lász ló politológus. Szerinte a kabinetnek gazdaságilag kicsi a mozgástere, ám bosszantó, hogy Medgyessy Péter 16 hónappal a kormányváltás után hivatkozik az Orbán-kabinettől "örökölt" gazdasági problémák ra; ez a kormány politikai alkalmatlanságáról tanúskodó magyarázat.
Fricz Tamás politológus kijelentette; a Medgyessy-kormány koncepcionális válságban van, mert „a szociáldemokrata értékeket se le nyelni, se kiköpni nem tudja" Ezenkívül erkölcsi válság is tapasztalható, hiszen nem lehet tudni, hagy az általa felmutatott karriertípusokra — például Gyurcsány Ferencére — hogyan fog reagálni a közvélemény. Válságjelenségnek értékelte azt is, hagy a rendszerváltás óta a legsúlyosabb korrupciós ügyben — a brókerbotrányban — érintett lehet a kormány Fricz úgy véli, a kormányon belüli erjedést észlelték a szocialisták is, emmek következménye az utcai szórólapos kampányuk, amely szokatlan egy hatalmon lévő párt esetében.
A Medgyessy-kormány az eklektikus hatalomgyakorlási formát követi, azaz nem engedi „túl burjánzani" egyik ideológiát sem, egyaránt alkalmaz liberális, konzervatív és szociáldemokrata elveket — vélekedett Gerő András történész, aki leszögezte: Ő támogatja a kabinetet, és „dolgozik" is nekik. Hangsúlyozta: a kormány egyezkedő próbál lenni minden társadalmi réteggel És politikai erővel, mert „nem akar homogén gyűlöletfelületet"
A történész kitért arra, hogy a kabinet leggyengébb pontja identitáspolitikája, mert saját szavazóit nehezen szólítja meg Gerő úgy véli, most, a nehéz időkben derül ki, milyen vezetői képességekkel rendelkezik Medgyessy, „aki személyében a kabinet legfőbb kockázati ténye zője". Az uniós csatlakozás kapcsán egy felvetésre úgy reagált: azért nem volt igazi vita az integrációról, mert a parlamenti pártok egyöntetűen támogatták hazánk belépését az EU-ba, csupán a nácik, a MIÉP, illetve a Jobbik ellenezte.
Tőkéczki László politológus úgy vélte, a Medgyessy-kormány nem annak a rétegnek az érdekeit képvi seli, amelyik megválasztotta A kabinet egy része sokkal inkább „a transznacionális globalizációs tőke mellett áll — hangsúlyozta. A privatizáció és a versenyképesség fokozása nem lehet cél, csupán esz köz, amelynek a közösséget kellene szolgálnia. Ugyanakkor félő, hogy a Medgyessy mindezzel egyes befektetői csoportokat, tőkéseket kíván tovább gazdagítani — fejtette ki Tőkéczki. Arról is szólt; a szabadság mint cél káoszt szül, nem rendet, hiszen az erősebb érvényesül, a gyengébb pedig csak vesztes lehet.
A felszólalók szinte egyhangúlag bírálták a Medgyessy-kormány szomszédságpolitikáját, fel- vetve többek között az aradi Szabadság-szobor ügyét. Erre reagálva Gerő András úgy fogalmazott: minden eddigi kormányt „szívatta" az éppen regnáló román kabinet, ezért nem lehet felelőssé tenni Medgyessyéket. — Nem lehet mit tenni, mivel „kétmillió magyar tusz van a románok kezében — tette hozzá.

Vissza