Politológusok a Medgyessy-kormányról

Kéri László: a halasztgatások, tologatások, helykeresések kormányáról
A Medgyessy-kormány mozgástere, lehetőségei, gazdaság-, illetve identitáspolitikája volt a témája annak a pénteki budapesti kerekasztal-beszélgetésnek, amelyet a XX. Század Intézet rendezett.

"Ez a kormány a halasztgatások, tologatások, helykeresések kormánya" - mondta Kéri László politológus. Véleménye szerint a kabinetnek gazdaságilag kicsi a mozgástere, a meghirdetett nagy reformok befejezésére nem lesz ideje. Mint mondta: a kabinetnek az uniós csatlakozás kormányának kellett volna lennie, de - ahogy fogalmazott - nincs uniós készülődés a szakpolitika szintjén.

Fricz Tamás politológus szerint a Medgyessy-kormány válságjelenségeket mutat. A szakember úgy vélte, a kabinet koncepcionális válságban van, mert "a szociáldemokrata értékeket se lenyelni, se kiköpni nem tudja", és erkölcsi válságban van, mert nem lehet tudni, hogy az általa felmutatott karriertípusokra - például Gyurcsány Ferencére - hogyan fog reagálni a közvélemény. A politológus hozzátette: a kormánynak ezenkívül korrupciós ügyekkel is meg kell birkóznia.

Gerő András történész azt hangsúlyozta, hogy a kormány "szabott pályán" mozog, egyezkedő kabinet próbál lenni, mert "nem akar homogén gyűlöletfelületet". A történész kitért arra, hogy a kabinet leggyengébb pontja identitáspolitikája, mert saját szavazóit nehezen szólítja meg.

Tőkéczki László politológus úgy vélte, a Medgyessy-kormány nem annak a rétegnek az érdekeit képviseli, amelyik megválasztotta. Hozzátette: a kabinet egy része sokkal inkább "a transznacionális globalizációs tőke" mellett áll.

Csizmadia Ervin politológus kifejtette, hogy a kormány a nemzeti közép tekintetében nem valósította meg céljait. Hangsúlyozta, hogy a programjában megfogalmazott alapelvek problematikusak, ezekre a kormánynak még csak válaszkísérletei sincsenek - jelentette az MTI.

Vissza