Merre tovább Medgyessy kormány?

Mv.: - Hogyan Tovább Medgyessy-kormány címmel kerekasztal beszélgetést szervezett a XX. század Intézet. A politológusok vitájáról Schmidt Máriát az intézet igazgatóját kérdeztük.

R.: - Mennyire élesen tértek el egymástól a vélemények, a kormány helyzetével, jelenével, jövőjével kapcsolatban. Ön hogyan látja az elhangzottakat?

Schmidt Mária: - Nagyon érdekes vita volt amelyen Csizmadia Ervin, Fritz Tamás, Gerő András, Kéri László és Tőkéczky László vettek részt. Annyiban egyetérett mindenki, hogy valamiféle cezurához azért ez a kormányzat elérkezett. A problémák és a mozgástér beszűkülése jellemzi ezt az időszakot és most fog eldölni, hogy mennyire képes ez a kormány új távlatokat, új programokat, a beszűkült mozgástérnek megfelelő új stratégiát kialakítani.

R.: - Mit neveztek meg okként a beszűkülésre - a botrányokat, a gyanús ügyleteket, vagy pedig magát a gazdaság állapotát, netán a kormány politikáját?

Schmidt Mária: - Hát egyrészt az identitáspolitikának a megszünését, az identitáspolitikának a kiüresedését aminek az oka egyrészt az, hogy a gazdasági lehetőségei beszűkültek, az osztogatási időszaknak végeszakadt. Aztán a botrányok által megsorozott kormányzatot. Ez mind felmerült. Az az új kihívás amit az unió jelent, az arra való felkészülésben való lemaradást. Ezek mind-mind olyan elemek voltak amelyeket szinte mindenki megemlített. Kéri László részéről például elhangzott, hogy legalább jó lenne, ha autópályákat építenek és többször hangsúlyozta, hogy legalább. Tehát ez azt a képet vetítte előre, hogy talán még az se biztos, hogy ezt a ígéretüket be tudják-e tartani.

R.: - Elhangzik gyakran, hogy objektív okok is meghatározzák a gazdaság állapotát és hogy kényszerhelyzetben van a kormányzat. Ezt megfogalmazták-e a mostani vitában bármely oldalról?

Schmidt Mária: - Igen. Amikor arról beszéltek, hogy a mozgástér beszűkült akkor minden oldalról erre a tényre utaltak. Vajon elfogadják-e azok a szavazókl akik azért szavaztak erre a politikai erőre mert ígért nekik? El fogjáké-e fogadni től azt, hogy nemet fog mondani mert nem mondására kényszerül nagyon sok esetben. Tehát ez a kérdés az egyik. Gerő András úgy fogalmazott, hogy itt most az a kérdés, hogy a Medgyessy-kormányban Medgyessy Péter mennyire lesz ura a helyzetnek, mennyire tudja a vezetői kvalitásait megmutatni egy olyan helyzetben amikor a kormányfő vezetői kvalitásaitól függ minden.

Vissza